Minestronesoep van restjes brood en tomaten

Restaurant Instock is terug met een tweede kookboek! In ‘Circular Chefs’ (geschreven door¬†Freke van Nimwegen¬†en¬†Nadine Maarhuis) leer je van chefs als Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Freek van Noortwijk en Est√©e Strooker hoe je klimaatvriendelijk kunt koken. Zoals met deze minestronesoep van restjes brood en tomaten.¬†

Circular Chefs leert je verschillende aspecten van circulair koken. Conserveren, mannetjesvlees gebruiken en van schil tot pit koken bijvoorbeeld. Daarmee houd je je food footprint zo laag mogelijk, en tover je tegelijkertijd de lekkerste gerechten op tafel.

In deze circulaire soep van Instock-chef Vince Bouchier ga je aan de slag met de van schil-tot-pit methode én gebruik je producten die veel te vaak verspild worden, zoals brood en tomaten. De bereiding duurt ongeveer een uur.

Minestronesoep
Foto: Mitchell van Voorbergen

Minestronesoep maken

Schil de uien, knoflook en wortel. Haal de buitenste bladeren van de prei en snijd de kont van de bleekselderij af. Was alles en breng met ruim water aan de kook om hier bouillon van te trekken. Gebruik hiervoor alle afsnijdsels van de groenten. Laat minimaal een half uur trekken en giet daarna door een zeef.

Snipper de uien, prei en knoflook en fruit op laag vuur in olijfolie. Blus af met de witte wijn.

Snijd de wortels en bleekselderij in kleine blokjes en voeg aan de rest toe. Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken en voeg ze toe. Als dit alles lekker suddert voeg je 1 liter bouillon toe en breng je die op smaak met zout en peper.

Voeg als laatste de pasta, brood of rijst toe en dresseer met wat kruiden.

Circulaire tip: Je kan allerlei groenten voor minestronesoep gebruiken dus staar je vooral niet blind op de ingredi√ęnten. Pasta, rijst, brood of een andere graansoort die je over hebt werken bijvoorbeeld ook prima.

Circular Chefs

Circular Chefs van¬†Freke van Nimwegen¬†Nadine Maarhuis¬†(uitgever: Instock) ligt n√ļ in de (digitale) boekhandel voor ‚ā¨ 12,50 euro.¬†

Interessant onderwerp, dat circulair koken? Van 14 t/m 18 januari is het de Week van de Circulaire Economie.

Nog meer koken met restjes:

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Minestronesoep van restjes brood en tomaten
Sluiten