Redactie
Redactie Inspiratie 28 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Koken met restjes: zo maak je de lekkerste broodpudding

Klassiek in Engeland en ook steeds geliefder in Nederland is de broodpudding, ook wel bread and butter pudding genoemd. Dit dessert wordt gemaakt van oud brood en op smaak gebracht met allerhande ingrediënten uit de voorraadkast, zoals vanille, eieren, suiker en specerijen.

Er zijn verschillende manieren om broodpudding te maken, maar de basis is altijd een combinatie van (ongekookte) custard en oud brood. Vooral het brood is van groot belang, want hoe ouder (en dus droger) het brood, des te meer custard het zal opnemen. De eieren met de melk en/of room zorgen voor het bindende element én geven het geheel een zachte, romige smaak.

Wat betreft het brood geldt ook dat je eigenlijk elke soort kunt gebruiken. Of het nu een baguette in stukjes is, oude croissants, brioche, challah of gewoon sneetjes witbrood, dat maakt niet uit. Houd hierbij wel rekening met het feit dat het ene brood zoeter en vetter is dan het ander. Volkoren brood kan natuurlijk ook, alleen is de kans dat de pudding droog wordt hierbij wat groter.

Lekkere smaakjes

Zoals eerder genoemd kun je het zo gek niet bedenken of het kan door een broodpudding. Of het nu gaat om (gedroogd) fruit, specerijen, (salted) caramel, een scheutje alcohol (Rum: ja! Whiskey: ja!) of stukjes chocolade: gebruik alleen wat jij het lekkerst vindt. Pas wel op dat je niet té veel smaken toevoegt, want dan wordt het iets te veel van het goede.

En wil je het extra lekker maken? Smeer dan het brood van tevoren royaal in met boter (vandaar de naam bread and butter pudding) en serveer met een bolletje ijs, clotted cream (of gezoete crème fraîche) of caramel- of vanillesaus. Geniet!

Yummy recepten

Nu je weet wat belangrijk is bij het maken van een broodpudding, kun je zelf aan de slag. Kies bijvoorbeeld dit recept van Jeroen Meus met onder andere witbrood, peperkoek en witte chocolade, deze met brioche, amandelmelk en verse frambozen… Of deze goddelijke variant van Nigella Lawson met croissantjes!

Heb jij weleens een broodpudding gemaakt?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.