Lekkere gerechten uit de Boliviaanse keuken

De Boliviaanse keuken is in opkomst. De food scene in dit Zuid-Amerikaanse land wordt steeds interessanter, met dank aan bekende restaurants als Gustu – van de makers van Noma. Dat zorgt voor een boel lekkere gerechten, die steeds vaker worden gemoderniseerd. Dit zijn alvast een paar lekkere gerechten uit die Boliviaanse keuken:

Salteñas

Salteñas zijn een soort empanadas. Meestal worden ze gevuld met een sappige vulling van kip of rundvlees in een bouillon. Daarmee is de vulling vrij vloeibaar: als je de salteñas naast je oor schudt, hoor je de sappige vulling…

Llajwa-saus

Deze pikante saus wordt gemaakt van de locoto: een kleine Boliviaanse peper. Andere ingrediënten zijn tomaat, zout en quirquiña: Boliviaanse koriander.

Van oudsher wordt llajwa gemaakt met een batan: een soort enorme vijzel.

#traditionalcookinclasses #viajar #travel #sucre #bolivia #labocadelsapo #bolivianculture #llajwa #batan

A post shared by La Boca del Sapo (@labocadelsapo) on

Sanduiche de Chola

Deze sandwich bevat geroosterd varkensvlees. Soms zijn dat dikke plakken ham, die zijn geroosterd tot ze een knapperig korstje krijgen. Andere keren lijkt het meer op pulled pork.

Bovenop het vlees gaan ingemaakte groenten en salsa verde.

Bklyn bridge park today::pier 5. This is probably one of the last days before BLP takes a much needed break. So snag a brisket or pork chola if you haven't! We'll miss you guys! #sandwichdechola #bolivianfood #bolivia #brisket #smorgasburg #nyc #sandwichmakesthebeastwithtwobacks #hashtagnonsense #newporkcity #briskybusiness #stillwithme? #porktender #12hourrumproast

A post shared by Bolivian Llama Party (@bolivianllamaparty) on

Cherimoya

Deze prachtige vrucht lijkt aan de buitenkant op de liefdesbaby van een hele grote aardbei en een artisjok. Hoe bizar dat ook mag klinken. Aan de binnenkant, lijkt ‘ie juist weer op een appel of een peer (hij heeft ook net zulke zaden als een peer). De smaak is dan wéér verrassend anders: die wordt omschreven als ergens tussen banaan, aardbei en ananas in.

Bolivianen doen er van alles mee: ze maken er salsa van, gooien ‘m door een salade en persen er sap van.

Boliviaanse keuken / cherimoya

Silpancho

Je zou silpancho kunnen zien als de Boliviaanse versie van de schnitzel (het klinkt zelfs een heel klein beetje hetzelfde). In plaats van kalfsvlees, varkensvlees of kip gebruiken ze rundvlees of… lama. Want die dieren komen veel voor in Bolivia en worden daar ook veel gegeten.

Het vlees wordt platgemaakt, gepaneerd en krokant gebakken. Traditioneel eet je het op een bedje van rijst en dunne plakjes gekookte aardappel. Op de silpancho gaan dan nog blokjes verse tomaat en een salade van biet. Alsof dat nog niet genoeg is, komt er ook nog een gebakken eitje (of twee) bovenop.

O prato do dia hj: SILPANCHO! Bife bovino batido na pedra, empanado com farinha de rosca, ovo frito, arroz, batatas fritas, salsa de tomate com cebola e salsa de pimenta. Venham saborear esse prato delicioso! #lacholitasp #comidaboliviana #bolivianfood #mirante9dejulho #silpancho

A post shared by La Cholita (@lacholitasp) on

Cuñapé

Cuñapé is een klein, ronde kaasbroodje uit de Boliviaanse keuken. Ze worden gemaakt van cassavemeel, vermengd met kaas. Cuñapé is typisch zo’n snack die laat in de middag wordt gegeten bij een kopje koffie.

Bij restaurant Bolivian Llama Party in New York frituren ze cuñapés en dienen die op met truffel-huancaina (een Peruaanse kaassaus), ingelegde rode kool en bosuitjes.

?? ?? ?? ?❤??? What's better then fresh baked cuñapes?_____ ✔Fried Cuñapes doused in Truffle Huancaina and topped with Pickled cabbage and scallion ?

A post shared by Bolivian Llama Party (@bolivianllamaparty) on

Sonso de yuca

Dit is één van de favoriete gerechten van Kamilla Seidler: de chef van Gustu, dat twee keer is uitgeroepen tot het beste restaurant van Bolivia. Het gerecht lijkt op aardappelpuree, maar wordt gemaakt van cassave, gemixt met kaas.

Je maakt het op open vuur, waardoor er een fijne barbecuesmaak aan zit. Bij een traditionele sonso de yuca wordt de puree rond een stokje gevormd, waarna het op het vuur gaat.

#FoodieFriday – #ViernesCulinario ? who wants a #sonso de yuca? Quién quiere un #sonsodeyuca? ? mashed yucca with cheese, a delight! #delicious photo by @marcosdevacaciones ??? join us and let's continue to #explorebolivia together ????? #thisisbolivia #estoesbolivia #unboliviable #foodporn #foodgasm #foodlover #foodlovers #instafood #foodies #foodie #delicioso #comidaboliviana #bolivianfood #Bolivia #santacruzdelasierra

A post shared by Explore Bolivia (@explorebolivia) on

Huminta

Huminta is een maisbrood uit de Boliviaanse keuken. Qua smaak en textuur zit het ergens tussen brood en cake in. Het is eerder zoet dan hartig en zoet genoeg om door te gaan voor een dessert, omdat er naast maïs ook steranijs en kaneel in gaat.

This huminta (Bolivian corn cake) from @playdatesparties sounds soooo good! It's full of spices and would make a change from the run-of-the-mill corn bread or cake. … #spectacularsummerbloghop #huminta #corncake #bakeit #baking #yummy #foodie

A post shared by Flourish & Knot (@flourishandknot) on

Anticucho

Anticucho zijn vleesspiesjes, meestal gemaakt van runderhart. Het vlees wordt gemarineerd in azijn en kruiden, zoals knoflook, komijn en ají pepers (een Zuid-Amerikaanse chilipeper). Naast Bolivia is het ook een populair gerecht in landen als Peru, Argentinië en Chili, waar je op straat veel kraampjes tegenkomt die het verkopen (die heten anticucheras).

Bij het horen van ‘runderhart’ zullen veel mensen nog een wenkbrauw optrekken. Toch kunnen we alleen maar enthousiast zijn over dit gerecht. We aten het op food festival Butcher’s Heaven, bij het eetkraampje van Smokey Goodness. En het is een prachtig voorbeeld van kop-tot-staart eten.

runderhart rundvlees spiesjes Peru

Reageer op artikel:
Lekkere gerechten uit de Boliviaanse keuken
Sluiten