Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Dessertrecepten 25 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn dé Filipijnse desserts die je wil proeven

Op de Filipijnen wonen zoetekauwen: hier hebben ze zó veel verschillende desserts die behoren tot de volkskeuken, dat je er haast duizelig van wordt. Dit zijn dé Filipijnse desserts die je wil proeven:

Halo-Halo

Het bekendste toetje uit de Filipijnen is Halo-Halo. Letterlijk vertaald betekent dit ‘mix-mix’ en da’s precies wat er van je wordt gevraagd als je dit dessert voor je neus krijgt.

Het bestaat uit verschillende laagjes: ingemaakt fruit, bonen of zelfs zoete aardappel, schaafijs, een bolletje ijs en gecondenseerde melk. Doordat er vaak ube (paarse zoete aardappel, zie onder) wordt gebruikt, is het een super kleurrijk toetje.

Turon

Deze gefrituurde loempia gevuld met banaan, bruine suiker en jackfruit eet je als ‘ie net warm uit de frituurpan komt. De bruine suiker verandert door verhitting in een onweerstaanbare karamel.

Ube halaya

We schreven al eerder over ube: de paarse zoete aardappel die qua smaak ergens tussen pistache, witte chocolade, vanille en kokos in zou liggen.

Het is een veelgebruikt ingrediënt voor taarten en desserts, waaronder ube halaya. Gekookte en geraspte ube wordt daarvoor met suiker en melk gemengd tot een soort pudding. Die lepel je zo naar binnen.

Shakoy

Denk je aan een donut, dan denk je aan een rondje met een gat erin. De Filipijnse versie echter, is een langwerpige, gedraaide donut. Eet ‘m met chocoladesaus. Shakoy kunnen zowel knapperig als zacht zijn. Kies je favoriet.

Ginataang

Ginataang (ook wel gespeld als ginataan) is een warm dessert. Het is net een kunstwerk op een bord: kokosmelk en rijstbloem, versierd met verschillende ingrediënten.

Bij de versie die ginataang bilo bilo heet, zijn dat bijvoorbeeld balletjes van kleefrijst, tapioca parels, bakbananen en jackfruit. Ook hier komt ube vaak in terug. Andere populaire ingrediënten voor ginaatang zijn mais en mungbonen.

Kutsinta

Dit sticky gestoomde cakeje, gemaakt van rijstebloem, krijgt een goudbruine kleur door toevoeging van bruine suiker en loogwater (alkaline water). Dit water wordt ook gebruikt bij het bereiden van noodles en zorgt voor veerkracht en een bruine kleur. Kutsinta wordt verder opgediend met wat geraspte kokos.

Puto

Kutsinta heeft ook nog een broertje puto; is de witte variant van het cakeje. Beide cakejes worden bizar genoeg zowel gegeten bij het ontbijt en bij een kop koffie als bij dinuguan: een Filipijnse stoofpot van varkensbloed.

Karioka

Rijstebloem, geraspte kokos en kokosmelk vormen het deeg van deze snack, die ook veel als dessert wordt gegeten. Karioka is een kruising tussen Spaanse churros en Japanse mochi en is ook bekend onder de naam kaskaros of bitsu-bitsu; afhangend van de regio waarin je je bevindt.

Van het deeg worden balletjes gevormd, die worden gefrituurd en daarna een glazuurlaagje van bruine suiker en kokosmelk krijgen. Rijg ze aan een stokje en je hebt een populaire street food snack.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.