Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 3 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je wilt weten over sucuk, een geweldige Turkse knoflookworst

In Turkije (en landen eromheen) wordt veel sucuk gegeten. Deze pittige, halfdroge runderworst is onderdeel van een Turks ontbijt, maar ook als borrelhapje of op een pizza is hij een graag geziene vriend. Sucuk is inmiddels ook verkrijgbaar bij de grotere Nederlandse supermarkten.

Maar wat is sucuk eigenlijk? En op welke manieren kun je het allemaal eten?

Wat is sucuk?

Sucuk (je zegt su-tjuk) is dus een worst. Maar niet zomaar een worst: het is de meest gegeten worst in Turkije en omstreken. Variaties kun je vinden in Oost-Europa, het Midden-Oosten en de Balkan. Allemaal worden ze gemaakt van gemalen rundvlees (of heel soms met een beetje lamsvlees of paardenvlees voor extra smaak). Er wordt nooit varkensvlees gebruikt, omdat in Turkije het grootste deel van de bevolking moslim is.

De worst wordt op smaak gebracht met zout, peper, sumak, komijn, cayennepeper en knoflook. Vervolgens wordt hij voor een paar weken gedroogd, waarbij de kruiden zorgen voor een natuurlijk fermentatieproces, wat resulteert in véél smaak. De worst is half gedroogd, dus niet zoals de droge worsten uit Italië die je kent. Door het hoge vetpercentage is ‘ie trouwens perfect om te bakken of grillen.

Hoe kun je sucuk eten?

In Turkije is sucuk eigenlijk al een gerecht op zich, maar je kunt grofweg zeggen dat je het goed in de plaats van salami, chorizo of bacon kunt gebruiken. Dit komt doordat het vrij vettig is en perfect is als je geen varkensvlees wilt eten. De toepassingen zijn natuurlijk zijn eindeloos. Als klein krokantje in een pasta of in een groenteschotel, als onderdeel van een tafel vol met mezze, op een borrelplank, naast de hummus met een flatbread… In Turkije zie je genoeg verschillende toepassingen voorbij komen.

Ook wordt hij heel veel gebruikt op pizza’s of bij pide. Dat is een soort klein pizzabroodje met allerlei verschillende vullingen. Kijk eens naar dit recept voor een sucuk pide van BBC Good Food of deze (zonder te watertanden) van Tastemade voor een pide met gesmolten kaas en eidooier.

Haal zelf maar eens een sucuk in huis en ontdek de mogelijkheden. Hij is een beetje pittig, knoflookachtig en vettig. Bak kort aan in een koekenpan, zonder boter of olie, en je zult zien hoe snel hij krokant wordt. Snoepen uit de pan is toegestaan, maar eet hem liever niet rauw.

Zoals de locals: Turks ontbijt met sucuk

Sucuk wordt trouwens het meest gegeten als ontbijt. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit fruit, olijven, verschillende soorten kaas, (zoete) broodjes en ei met sucuk (sucuklu yumurta).

De sucuk wordt dan kort gebakken in een koekenpan totdat hij krokant is, de eieren komen erop en de eieren garen door middel van de hete worst en het braadvet. Resultaat: goddelijke, zachte, slobby eieren met krokante worst. Need we say more? Waarschijnlijk niet…

Sucuk koop je in Turkse supermarkten of gewoon bij de Albert Heijn. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.