Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: polentafrietjes (uit de oven) met ajvarmayo

Uitgekeken op je standaardborrelhappen? Maak ‘ns polentafrietjes. Die brengen we hier op smaak met parmezaan en citroenschil en serveren we met een kruidige ajvarmayonaise. Lekker met een fris glas witte wijn.

Wat is ajvar ook alweer? Nou: een superlekkere saus uit de Turkse keuken die bestaat uit rode paprika, aubergine, zout, olie en specerijen. Uiteraard vind je die bij Turkse winkels, al ligt het ook gewoon bij de meeste grote supermarkten. Voor deze polentafriet mengen we ‘t met mayonaise (want: wat is er niet lekker met mayo?), maar het puur als dip gebruiken kan ook.

Wil je dit recept van tevoren voorbereiden, bijvoorbeeld omdat je weet dat er gasten komen borrelen? Dat kan gelukkig erg goed. Je kunt de polentafrietjes op voorhand bijvoorbeeld eerst 20 minuten bakken en – wanneer je gasten er zijn – de rest à la minute afbakken in de oven. Ook de ajvarmayonaise kun je makkelijk op voorhand maken en in de koelkast bewaren.

Ajvar: een superlekkere saus van paprika en aubergine

Polentafriet met ajvarmayonaise
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Polentafrietjes met ajvarmayo

Doe de polenta met de groentebouillon in een grote pan en breng zachtjes aan de kook. Roer goed met een houten lepel en laat inkoken tot een gladde, gare pap. Roer er de kaas, de citroenrasp en de klont boter door en haal van het vuur.

Stort de polenta in een ovenschaal (of op een bakplaat met opstaande rand) en laat afkoelen. Plaats in de koelkast zodra het mengsel op kamertemperatuur is.

Haal na een paar uur (of een nacht) uit de koelkast en snijd de polenta in dikke frieten. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Leg de frieten op een met bakpapier beklede bakplaat en druppel er nog wat olijfolie over. Bak in 40 minuten knapperig. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Maak tijdens het bakken van de polentafriet de ajvarmayo door de mayonaise te mengen met de ajvar.

Serveer de polentafrietjes met de ajvarmayo en maak af met wat extra grof zeezout.

Polentafrietjes met ajvarmayonaise
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.