Het ultieme kruidnoten recept: zo bak je de allerlekkerste kruidnoten

De schappen van de winkels liggen er vaak vanaf augustus alweer helemaal vol mee: kruidnoten! We ontkomen er niet meer aan. Kruidnoten staan symbool voor het sinterklaasfeest en niets is leuker dan met je hele familie cadeautjes uitpakken met een schaal kruidnoten erbij. Ze zijn ook hartstikke lekker. En nog lekkerder als je ze zelf bakt, kunnen we je vertellen. Met dit kruidnoten recept maak je zelf de allerlekkerste.

Voordat we beginnen eerst even het volgende. Sommige mensen weten niet wat het verschil is tussen pepernoten en kruidnoten. Daarom een korte uitleg.

Kruidnoten vs. pepernoten

Kruidnoten zijn die knapperige bolletjes die je overal in de schappen ziet liggen. Pepernoten zijn daarentegen helemaal niet rond. Eerder vierkant. Ook zijn pepernoten niet knapperig, maar juist taai. In dit recept gaat het dus over kruidnoten.

Het recept voor kruidnoten

Zo maak je zelf de allerlekkerste kruidnoten:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg alvast een stuk bakpapier op de bakplaat.
  2. Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout.
  3. Snijd de boter in blokjes en meng de boterblokjes door het droge mengsel.
  4. Voeg beetje bij beetje de melk toe en kneed net zolang tot het een soepel geheel is.
  5. Verdeel het deeg in vier ballen en rol hier vervolgens lange slierten van.
  6. Snijd de slierten in gelijke stukjes. Rol hier balletjes van en verdeel ze eerlijk over de met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Druk de balletjes deeg met een vork (of met je vinger) een stukje platter. Zorg ervoor dat de deegballetjes niet tegen elkaar aanliggen!
  8. Bak de kruidnoten in ongeveer een kwartiertje gaar en lichtbruin. Haal voorzichtig de bakplaat uit de oven en laat de kruidnoten volledig afkoelen.

Tip: smelt au bain-marie wat chocolade in een pannetje en dip de (afgekoelde!) kruidnootjes erin en maak zo je eigen chocoladekruinoten.

Bewaar de zelfgebakken kruidnoten in glazen potjes met dekseltjes. Het ziet er leuk uit en zorgt voor een gezellige uitstraling aan de koffietafel!

Bakken met kruidnoten

Ben je nieuwsgierig wat je met je overgebleven kruidnoten kunt doen? Je kunt er heerlijk kruidnotenijs mee maken met dit sinterklaasrecept of ze verwerken in een kruidnootjestiramisu.

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • een snufje zout
  • 100 gram koude (ongezouten) boter
  • 90 ml halfvolle melk
Reageer op artikel:
Het ultieme kruidnoten recept: zo bak je de allerlekkerste kruidnoten
Sluiten