Redactie
Redactie Recepten 21 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je zelf een banketletter met amandelspijs voor Sinterklaas

Bij Sinterklaas horen lekkernijen als pepernoten, marsepein en speculaas, maar zeker ook een banketletter. Mét amandelspijs.

In Het Grote Sinterklaas Kookboek vonden we een geweldig recept voor een letter met zelfgemaakt vanille amandelspijs. Mocht je nu een hele luie bakker zijn, dan kun je die natuurlijk ook gewoon kopen.

Deze letter kun je een of twee dagen van tevoren maken. Vlak voor de intocht of het heerlijk avondje laat je ‘m dan in een op 150 graden voorverwarmde oven in 10 tot 15 minuten krokant en iets warm worden. Als je de amandelspijs zelf wil maken, houd er dan rekening mee dat je deze 3 tot 5 dagen van tevoren moet maken!

Als je het amandelspijs zelf maakt:

Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.

Doe de amandelen in de keukenmachine. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een puntig mesje de zaadjes uit het stokje. Snijd het stokje fijn. Voeg bij de amandelen. Gebruik eerst de pulse-knop om de amandelen grof te hakken en maal ze vervolgens fijn is.

Voeg de suiker, de geraspte citroenschil, 1 eetlepel citroensap en het ei toe aan de amandelen. Laat de machine nog 4-5 minuten draaien.

Schep het amandelspijs op een stuk huishoudfolie en pak het goed in. Laat het amandelspijs minimaal 3, liefst 5 dagen in de koelkast rusten, zodat de smaak zich optimaal kan ontwikkelen.

Verwarm de oven voor op 210 °C. Bestuif het werkvlak met een beetje bloem. Leg de plakjes bladerdeeg, met ruwe bebloemde kant naar onderen, achter elkaar in een lange rij en druk de randen goed op elkaar.

Vorm de spijs met natte handen tot een lange rol die iets korter is dan het deeg. Leg de spijsrol op het deeg. Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei.

Rol het deeg om de spijs. Leg de deegrol met de naad naar beneden op de bakplaat. Vorm de gewenste letter. Veeg eventueel met een stukje keukenpapier de overtollige bloem van de letter en bestrijk de bovenkant van de letter met losgeklopt ei.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de letter in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.

Laat de banketletter afkoelen tot lauwwarm en serveer. Of verpak de afgekoelde letter in aluminiumfolie en bewaar ‘m tot gebruik op een koele plaats.

Het Grote Sinterklaas Kookboek is nu voor € 22,50 te koop in de (digitale) boekwinkel en via www.hetgrotesinterklaaskookboek.nl.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.