De kikkererwtensoep die je door de donkere dagen heen helpt
Hoesten, kuchen en snotteren… We merken het allemaal: het griepseizoen is in volle gang. Juist nu is het belangrijk om jezelf goed te beschermen en aan de slag te gaan met verzachtende ingrediënten die je weerstand een zetje geven. Precies dát doet deze verwarmende kikkererwtensoep.
Wie zich under the weather voelt, verlangt naar iets eenvoudigs, een recept waarvoor je zo min mogelijk hoeft te doen. Daarom grijpen we al snel naar gerechten als Chinese egg drop soup, pastina of congee. Deze soepen zijn licht, zacht en vriendelijk voor de maag en daarom perfect als je je wat zwakker voelt.
Maar soms vraagt je lijf juist om kracht, en dan komt deze kikkererwtensoep van pas. Geïnspireerd op het beroemde recept The Stew van Alison Roman, die in ons leven kwam toen we ‘m het hardst nodig hadden (thanks Alison!).
Geef ‘m meer body
Deze kikkererwtensoep is een ideaal basisrecept dat je makkelijk kunt uitbreiden. Kook er wat kipfilet of tofu in mee, of voeg noedels toe. Denk aan boekweitnoedels, rijstnoedels, of een (volkoren) pasta, wat je maar in huis hebt werkt. Ook restjes groente doen het goed, even kort meekoken of blancheren in de soep en je bent klaar. Comfortfood, we krijgen geen genoeg van je.
5x dingen je die je je altijd al hebt afgevraagd over gember
Gezond én gruwelijk lekker
Wat deze kikkererwtensoep zo goed maakt in smaak én gezondheid? De ingrediënten. Spinazie en kikkererwten zitten vol vezels, en door een deel van de kikkererwten te pureren wordt de soep lekker romig. De zonnige kleur komt van kurkuma, diezelfde wortel die ook vaak in je gembershotjes zit. Verse gember gaat er natuurlijk ook in.
Tot slot een snelle citroenolie van olijfolie en citroenschillen als topping. Dit kun je ook vervangen door een citroenolie uit de supermarkt of chili-olie als je van meer pit houdt.
Krachtige kikkererwtensoep: zo maak je het
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de gesnipperd ui en wortels tot ze zacht zijn.
- Voeg 1 theelepel kurkuma, de plakjes verse gember, de fijngehakte knoflook en chilivlokken naar smaak toe en bak 1 minuut mee.
- Schenk de bouillon in de pan en voeg de kikkererwten toe. Breng de kikkererwtensoep aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
- Verhit intussen voor de citroenolie in een klein pannetje de olijfolie met de schillen van 2 citroenen. Laat ongeveer 10 minuten op zacht vuur trekken.
- Schep een deel van de kikkererwten uit de soep en houd deze apart. Pureer de rest van de soep met een staafmixer of in de blender tot een gladde massa. Doe de kikkererwten terug in de pan en voeg de spinazie en het sap van 1/2 citroen ook toe. Roer goed en kook nog 1 minuut zachtjes mee, tot de spinazie is geslonken.
- Verdeel de kikkererwtensoep over de kommen. Druppel de olie erover en garneer met verse koriander of peterselie.
Nog meer gezonde en snelle maaltijden:
- Hier waren onze lezers gek op: eiwitrijke cottage cheese-wrap
- Ook gezond met zo’n mooi kleurtje: rode bietensoep met appel, zure room en dille
- Eenpansgerechten zijn altijd een goed idee: kip met rijst en boerenkool
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FKikkererwtensoep-recept.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FVegetarische-kikkererwtensoep.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FKikkererwtensoep.jpg)