Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Drinken 1 sep 2021

Zelf gembershots maken: hoe doe je dat?

Gembershots, wie kent ze niet. Kleine flesjes met gemberconcentraat die geroemd worden omwille van hun positieve werking op je immuunsysteem. Of het allemaal werkt, laten wij in het midden. Maar hoe je het het beste kunt maken, daar kunnen we wel wat over vertellen.

De basis van gembershots

De basis van een gembershot – open doel – is natuurlijk verse gember, maar het tweede ingrediënt is (praktisch altijd) citroensap. De gember wordt eerst geraspt met of zonder schil en dan gemengd met de uitgeperste citroen. Meng je deze met een blender of hakmolen (met een paar drupjes vocht) dit gezamenlijk fijn en zeef je dit goed, dan heb je de basis van de gembershot.

De verhouding die je kunt aanhouden voor 1 shotje is ongeveer sap van 1 citroen en 3 cm gember, maar dit kun je natuurlijk aanpassen naar eigen smaak.

Paar tips:

  1. Drink nooit teveel van dit gemberdrankje in 1 keer, alleen een shot (daarom heet het ook zo), dat is namelijk al heel heftig.
  2. Maak in 1 keer een hele batch en bewaar deze in je ijsblokjesvorm in de vriezer, dan kun je er makkelijk de dag mee beginnen.
  3. Je kunt de schil van een stuk gewassen gemberwortel prima eten (scheelt veel tijd!). Als je goed zeeft, heb je daar geen last van.
  4. Werk je met een juicer? Dan hoef je vaak geen vocht meer toe te voegen.

Met deze tip heb je altijd verse gember in huis

Smaakmakers

De smaak van gember en citroensap op een nuchtere maag kan best heftig zijn, dus gelukkig is de meest voorkomende variant met cayennepeper – wacht dat is best heftig? Met cayennepeper, gember en citroensap de dag beginnen, dan ben je in onze ogen al een held, dus hulde voor al die bikkels.

Vind je die hete kick toch iets te heftig? Je kunt met kleine toevoegingen het randje eraf halen, zoals met een klein beetje honing, ananassap of kokosmelk. Maar er zijn ook iets mildere varianten te vinden door een klein beetje appel-, wortel- of spinaziesap toe te voegen, die passen goed bij de gembersmaak en geven coole kleurtjes aan de shots. Inspiredtaste.net geeft een leuk recept voor drie verschillende soorten gembershots.

Maar denk ook eens lavendel, aloë vera, munt of verveine, kurkuma, kaneel of steranijs voor extra smaak aan jouw gembershot en jouw dag begint als een zonnetje.

Gembershots
Bron: Unsplash

Ginger bug: zelf ginger ale (of gemberbier) maken

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Zelf gembershots maken: hoe doe je dat?
Sluiten