5x dingen je die je je altijd al hebt afgevraagd over gember
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F12%2Fgember-waar-goed-voor.jpg)
We gebruiken ‘m in thee, onze favoriete gerechten en zelfs in cocktails, maar hoe goed kennen we gember écht en waar is gember goed voor? Tijd om wat prangende vragen over deze gezonde krachtpatser te beantwoorden.
Want hoe gezond is gember nou eigenlijk, waar is ‘ie precies goed voor en voor eens en altijd: hoe kun je gember makkelijk schillen?
1. Moet je gember in de koelkast bewaren?
Het antwoord hangt een beetje af van hoe snel je het gebruikt. Gember blijft langer vers als je ‘m in de koelkast bewaart, bij voorkeur in een afgesloten bakje of zakje. Dit voorkomt dat de wortel uitdroogt of gaat schimmelen. Gebruik je ‘m echter binnen een week? Dan kun je ‘m gerust buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld op een koele plek in de keuken.
Pro-tip: iets te enthousiast ingeslagen? Vries porties in. Handig om een stukje achter de hand te hebben bij acute gembernood.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F08%2Fjusfilm-43seK8CwOGM-unsplash-e1630424334409.jpg)
2. Waar is gember goed voor?
Die lijst is lang; gember wordt voor vaak genoemd en geroemd om z’n vele gezondheidsvoordelen. Zo zou het kunnen helpen bij misselijkheid. Het bewijs daarvoor is alleen beperkt. Ook zou het je spijsvertering kunnen ondersteunen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Bovendien wordt het vaak genoemd als booster voor je immuunsysteem. Die pittige smaak is dus niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke functioneel. Maar lees vooral ook even het antwoord op de volgende vraag.
3. Want: is gember écht gezond?
Daar slaan we het liefst even de website van Het Voedingscentrum op na. “Er wordt veel beweerd over gember. (..) Maar kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is, dan zijn dit soort effecten niet aangetoond.” Geen wondermiddel dus, maar gelukkig kun je met een kopje gemberthee of wat verse rasp in je gerecht je gezondheid net dat beetje extra geven.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F03%2FMakkelijk_Toetje_Van_Gember_gemberpudding_Header.jpg)
4. Hoe kun je gember makkelijk schillen?
Dé grote vraag. De meest geliefde methode onder gemberfanaten is met een lepel. Houd in dit geval de bolle kant van een lepel tegen de schil van de gember en schraap het voorzichtig eraf. Dit werkt vooral goed bij verse en zachte exemplaren. Toch liever snijden? Gebruik dan een dunschiller of een scherp mesje (Culy’s Nancy zweert bij dit schilmesje van Laguiole). Het voordeel hiervan is dat je snel kunt werken, maar je schilt vaak nét iets meer weg dan nodig.
5. Kun je de schil van een gember eigenlijk eten?
Jazeker, dat zou kunnen. Vooral wanneer je biologische gember gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over de schil. Gewassen en al kun je gember met schil toevoegen aan thee of gerechten. De schil kan wel een beetje taai zijn – of gewoonweg irritant, al die stukjes in je thee – maar dat merk je in een stoofgerecht bijvoorbeeld nauwelijks.
Meer over gember? Je leest het hier:
- Koekjes met een twist en een kick: goddelijke gemberkoekjes met miso
- Alles over Surinaams gemberbier: een ultiem gevalletje hot ‘n sweet
- Dit is waarom gembersiroop zwaar ondergewaardeerd is (en je het altijd in huis moet hebben)