Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Restaurants 21 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Bij Batoni Khinkali in Amsterdam koken ze Georgisch met een extra lepel liefde

Als je over het Beukenplein in Amsterdam-Oost loopt, valt het kleine restaurant je waarschijnlijk niet meteen op. De smalle voorgevel van Batoni Khinkali zit verscholen tussen twee meer opvallende zaken en ook als je door de ramen naar binnen tuurt denk je niet: ‘ah, daar gaan we gezellig zitten en eten’. Totdat je de hoeveelheid mensen ziet en je gedachten veranderen: ‘maar het eten zal dan wel heel goed zijn…’

En dat is dan ook precies wat ons gebeurde toen we binnenkwamen bij Batoni Khinkali. De drukke bezetting maakte ons nieuwsgierig: hier moesten we toch echt een keer voet aan wal zetten. En zo geschiedde.

Drukte bij Batoni Khinkali

Bij binnenkomst is het vechten om een tafeltje, want het restaurant zit stampensvol. Er was er nog precies één voor ons over. ‘maar wel als je snel kunt eten, want om 8 uur is het tafeltje wel gereserveerd’. Challenge accepted, want het maakte ons alleen maar meer nieuwsgierig.

Georgisch met heel veel liefde

Eenmaal aangeschoven lag de kaart op tafel en kwam de eigenaar van het restaurant bij ons staan om in zijn beste Engels te vertellen wat de kaart inhield.

Georgian food ?? #firsttimer ?

7 Likes, 0 Comments – @selena_wang on Instagram: “Georgian food ?? #firsttimer ?”

Op de menukaart vind je een selectie aan Georgische gerechten die je niet vaak in Nederlandse restaurants ziet. Enige uitleg was dus zeker handig om te begrijpen wat de termen inhielden.

Op de kaart vind je drie verschillende Pkhali: verschillende kleine hapjes met aubergine, paprika, bonen of kaas. Ook eet je er dumplings (khinkali) met verschillende vullingen én het bekende gerecht van Georgië: acharuli kachapuri – waar we nog nooit van hadden gehoord. En daar, at that very moment, ging er een wereld voor ons open.

Good eats @batonikhinkali #khachapuri #foodgasm #foodlover #food #instafood #delish #yummy #georgiancuisine #amsterdam #nom #lovefood #dinner #friday #weekend

29 Likes, 1 Comments – Julia Voronina (@lucyfur87) on Instagram: “Good eats @batonikhinkali #khachapuri #foodgasm #foodlover #food #instafood #delish #yummy…”

Brood met kaas en ei en boter

Kort gezegd is acharuli kachapuri brood met kaas, ei en boter. Een combinatie waar we niet direct warm van worden, maar bij het zien van het gerecht loopt het water je in de mond. En toen we eenmaal een hap naar onze lippen brachten, kwamen al onze Georgische dromen uit.

Het gerecht bestaat uit een brood met daarin opgewarmde kaas, waar een klont boter en een eierdooier op ligt. Het geheel roer je door elkaar, waardoor de eierdooier stolt en het boter door de kaas smelt. En tezamen zorgt dit voor een feest in je mond. Onze absolute favoriet van de kaart.

Georgische wijnen

Ook ben je bij Batoni Khinkali aan het goede adres voor een lekker Georgisch wijntje en serveren ze er ook de traditionele Chacha, een drank die door Wikipedia wordt omschreven als ‘wijn wodka met 40 procent alcohol’. Dat zegt genoeg, nietwaar?

Adres Batoni Khinkali

Voor een hapje Georgisch moet je afreizen naar het Beukenplein 3 in Amsterdam Oost. Maar niet lang meer, want het restaurant gaat binnenkort verhuizen naar Amsterdam Zuid. Wanneer dat precies is, is nog niet zeker en maken ze bekend op Facebook.

Zin gekregen om je een avondje in Georgië te wanen? Dan is het aan te raden om even vooraf te reserveren – tenzij je een snelle eter bent, zoals wij.

Uit eten in Amsterdam-Oost

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.