Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Bijgewerkt: 22 dec 2025
Leestijd: 4 minuten

Klassieke lasagne zat? Deze kerstlasagne met spruitjes, cranberry en salie-stuffing is allesbehalve Italiaans (maar wél pure kerst)

Voor ons luidt deze kerstlasagne officieel het begin van de kerstperiode in: lagen ragù met port, een romige bechamelsaus met kastanjes, gekarameliseerde Hollandse spruiten en een krokante broodkruimtopping met salie. Het is allesbehalve Italiaans, maar wel op-en-top kerst. We eten ‘m het liefst vóór kerst of maken een variant waarbij we alle restjes opmaken.

Hoe vang je alle smaken van kerst in één gerecht? Een lasagne maakt het ons erg makkelijk, dankzij de gelaagdheid van. Geen standaard ragù, maar een versie met port en kerstkruiden. De bechamelsaus wordt verrijkt met kastanjes en ook een snuf van de zelfgemaakte kerstkruiden.

Kerstlasagne
Ogechi Chibueze voor Culy

Spruiten in lasagne

Spruitjes horen bij kerst, dus ook in deze kerstlasagne. We bakken ze kort en karameliseren ze daarna met ahornsiroop en cranberry’s. Bovenop gaat geen gewone kaaslaag, maar stuffing zoals de Britten dat doen: een krokante laag van broodkruim met salie en ui.

Klinkt dat als veel werk? In werkelijkheid kost deze kerstlasagne niet veel meer werk dan een klassieke lasagne alla bolognese. Kerst of niet, een goede lasagne heeft nu eenmaal tijd nodig.

Wat is het verschil tussen een ragù en een bolognesesaus?

Kerstlasagne
Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je Culy’s ultieme kerstlasagne

  1. Fruit 100 gram pancetta op laag vuur in een droge koekenpan knapperig in zijn eigen vet. Schep het spek uit de pan, zodra het knapperig is.
  2. Zet het vuur hoog en voeg 1 kilo gehakt toe en bak dit in 10 minuten rul, tot het vocht is verdampt. Schep dit vervolgens ook uit de pan en bewaar het vlees voor later. Bewaar 4 tot 5 eetlepels vet in de pan.
  3. Doe de gesnipperde uien, wortel en bleekselderij in de pan. Bak dit 10 minuten mee en doe daarna de knoflook erbij en bak dit nog eens 3 minuten mee.
  4. Voeg vervolgens 70 gram tomatenpuree toe en bak dit 3 minuten mee.
  5. Doe al het vlees terug in de pan en blus de pan af met port en laat 10 minuten inkoken. Schenk 500 ml bouillon in de pan en voeg de specerijen toe.
  6. Zet het vuur op laag vuur en laat de ragù van de kerstlasagne 90 minuten zachtjes pruttelen.

De bechamelsaus van de kerstlasagne

  1. Verwarm 100 gram kastanjes in een pan met 200 ml bouillon en laat zacht worden. Pureer tot een gladde massa.
  2. Smelt in een flinke sauspan of een kleine kookpan 80 gram boter. Als de boter is gesmolten, voeg je 100 gram bloem toe. Roer goed door met een garde en laat de bloem op heel laag vuur 15 minuten zachtjes garen tot het naar koekjes begint te ruiken; zo weet je dat de bloem gaar is.
  3. Klop er in delen 800 ml melk doorheen. Zet het vuur ietsje hoger, naar standje medium, en blijf kloppen tot het mengsel indikt (ongeveer 2 minuten). Haal van het vuur en breng op smaak met de specerijen, zout en peper.
  4. Zet de pan terug op laag vuur. Voeg de kastanjespuree toe en laat in 15 minuten verder garen terwijl je regelmatig roert.
  5. Haal de pan van het vuur en ga verder met de rest van de kerstlasagne.

De gekarameliseerde spruitjes

  1. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de spruitjes 5 minuten op hoog vuur.
  2. Voeg 1 eetlepel ahornsiroop toe en laat karameliseren. Roer op het laatst 75 gram cranberry’s erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.

Stuffing met Parmezaan

  1. Zet een koekenpan op het vuur en bak 1 gesnipperde ui glazig in een scheutje olie.
  2. Kruimel 200 gram brood in een keukenmachine.
  3. Meng de ui samen met de salie en broodkruim. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Voeg een losgeklopt ei toe aan de stuffing en rasp 50 gram Parmezaanse kaas. Roer de stuffing goed door elkaar heen en zet apart.

De kerstlasagne opbouwen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pak er een ovenschaal bij van ongeveer 22 bij 33 cm. Bedek de bodem met een laagje bechamelsaus en volg met een laag lasagnevellen.
  3. Volg met 1/3 van de spruitjes. Schep daar dan ook 1/3 van de ragu bovenop.
  4. Volg met een laag lasagnevellen en ongeveer een koffiekopje bechamelsaus. Strooi er een handje Parmezaanse kaas overheen. Dek af met een laagje pastavellen.
  5. Ga net zo lang door met laagjes maken tot alles op is. Eindig met de bechamelsaus.
  6. Pak de lasagne dan helemaal in met aluminiumfolie en laat ‘m 30 minuten bakken in de oven.
  7. Haal de aluminiumfolie eraf, bestrooi met de stuffing en laat nog 30 minuten bakken in de oven tot de bovenste laag goudbruin is. Haal uit de oven en wacht minstens tien minuten voor het aansnijden.
Kerstlasagne
Ogechi Chibueze voor Culy

De lekkerste recepten voor kerst 2025:

  1. Dit is een garnalencocktail waar iedereen van houdt, maar dan met een twist
  2. Favoriet voor de vega’s: biet wellington met glühweinjus 
  3. De állerbeste carpaccio met balsamicoglaze mag absoluut niet ontbreken
  4. Makkelijker én feestelijker wordt het niet met deze witte chocolademousee met honeycomb
  5. Cheers! Deze makkelijke amaretto-cocktail wil je tijdens Kerst

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.