Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 22 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Succesvol lasagne opwarmen in de oven én op andere manieren – je doet het zo

Ooit iemand tegengekomen die niet van lasagne houdt? We kunnen het ons haast niet voorstellen. Niet heel gek dat wij de voorkeur geven aan een extra grote schaal, zodat we ook op dag 2 iets hebben om ons op te verheugen. Maar het opwarmen van lasagne – in de oven of op een andere manier – hoe doe je dat eigenlijk?

En dan graag zonder zwarte vlaktes én zonder sporadische koude happen.

Zo kun je het beste lasagne opwarmen

Tenzij je in het bezit bent van een mini-ovenschaal – best handig om te hebben overigens – zit de kans er dik in dat je na het eten van lasagne overblijft met nog minimaal een portie. Nu kunnen we ons dingen bedenken die erger zijn, maar er komt een uitdaging bij kijken. Want op dag 2 willen we een klassieke lasagne wel nét zo lekker eten als op die eerste dag. En dat gaat lukken, door het op de goede manier op te warmen. Voor alle methoden geldt trouwens: lekker om op dag 2 wat extra saus, kaas of anders wat druppels water over je portie te sprenkelen, voordat de boel opgewarmd gaat worden.

Vegetarische lasagne maken / lasagne recept
Nancy van Batenburg voor Culy

Lasagne opwarmen in de oven

Zoals bij al onze favoriete recepten voor lasagne geldt: het kost even tijd, maar het levert dan ook flink wat op. Voor het opwarmen keren we dan ook graag weer terug naar waar het allemaal begon: de oven. Verwarm de oven voor op 170 graden, en doe dit vooral op tijd: het kan met gemak zo’n 45 minuten duren voordat een grote hoeveelheid compleet is opgewarmd. Belangrijk: leg de lasagne in een ovenschaal en bedek met aluminiumfolie om verbranding te voorkomen. Wil je de tijd iets inkorten? Pak dan een iets te grote ovenschaal, snijd de lasagne in kleinere porties en schuif deze iets uit elkaar.

Opwarmen in de magnetron

Laten we eerlijk zijn: niet ons favoriete eindresultaat, maar soms kun je gewoon niet anders door gebrek aan tijd of een overschot aan brullende kinderen. Plaats dan een wat kleinere portie in een magnetron-geschikte schaal en bedek het eventueel met magnetronfolie – geen aluminiumfolie! Elke magnetron is weer anders, dus start met anderhalve minuut op de middelste stand en kijk vanuit daar weer verder. Nog een tip: let even op hoe je de lasagne precies op het bord legt.

Lasagne met garnalenragù
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

In de pan

Geen zin in eerdergenoemde opties? Gooi wat olijfolie in de pan, snijd je lasagne dan in wat dunnere plakken, leg ze in de pan en keer om wanneer nodig. Doe dit overigens niet wanneer je voor een groot gezelschap moet opwarmen, dan ben je wel even bezig.

Recepten voor lasagne:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.