Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Recepten 5 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Indonesische pandancake (bolu pandan)

Fan van luchtige cake? Dan moet je echt eens pandancake maken! Deze Indonesische groene cake wordt oorspronkelijk gemaakt van verse pandanbladeren van de zogenaamde schroefpalm, die de cake een ietwat nootachtige smaak geven. Maar je kunt ‘m ook maken met pandan-essence, zoals ook wordt gedaan in dit recept uit het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk.

Francis, die je kunt kennen van haar deelname aan Heel Holland Bakt in 2016, is derde generatie Indisch. Hoewel ze opgroeide in Australië, kreeg ze de Indonesische cultuur goed mee van haar moeder, die haar ook authentieke recepten leerde die al generaties lang zijn doorgegeven.

Afbeelding 2 pandancake recept

Over Basisboek Indonesisch

130 recepten zijn opgenomen in het Basisboek Indonesisch, dat naast uitgebreide bereidingswijzen ook een heleboel basisinformatie over ingrediënten, bakbenodigdheden en keukentips bevat. Van een complete rijsttafel tot makkelijke doordeweekse maaltijden en handige recepten voor sauzen en kruidenpasta’s: de hele diversiteit aan Indonesische smaken komt voorbij.

“Als je pandan lekker vindt, dan zal deze heerlijke luchtige cake bij jou in de categorie ‘nog eentje dan’ vallen. Zodra je eenmaal een plakje heb gegeten, ben je verkocht en wil je meer. Voor het recept heb je pandan-essencenodig, wat je kunt maken van verse pandanbladeren. Vers is immers altijd het best. Verse pandanbladeren hebben echter een minder intense (maar wel subtiele) smaak en geven de cake niet de karakteristieke groene kleur. Bij de toko is pandan-essence te koop die al een groene kleur heeft.”

Pandancake recept

Zo maak je deze Indonesische pandancake

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet de chiffonbakvorm niet in.

Klop met een garde de eidooiers en 65 gram suiker tot het licht van kleur is. Voeg de kokosmelk, pandan-essence (of sap), zonnebloemolie en de voedingskleur-stof toe en mix alles goed.

Zeef de bloem, maïzena, het bak poeder en zout in twee delen boven de kom. Spatel het bloemmengsel voorzichtig door na iedere toevoeging, maar zorg dat je het mengsel niet over-mixt.

Klop de eiwitten met een mixer op halve snelheid tot zachte pieken in een schone kom. Voeg de overgebleven suiker lepel voor lepel toe. Voeg de cream of tartar toe met de laatste lepel suiker. Spatel de eiwitten in 3 delen door het beslag.

Schep het beslag in de bakvorm. Tik een paar keer met de gevulde bak- vorm op het aanrecht om alle luchtbellen te laten ontsnappen. Bak de pandancake 45 tot 50 minuten op een bakplaat laag in de oven.

Controleer of de cake gaar is door een prikker in de cake te steken, die er schoon uit moet komen. Of duw zachtjes op de cake; als de cake terugveert is ‘ie goed.

* Cream of tartar is een rijsmiddel en heeft bij bepaalde toepassingen ook invloed op de textuur van het bakgoed. Het is verkrijgbaar bij de toko en soms ook bij de supermarkt.

Afbeelding Basisboek Indonesisch

Het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk (Good Cook) ligt nú in de boekhandel voor € 30,95.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.