Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Indobowl uit Boekoe Kita Green

Wie ook maar een beetje geïnteresseerd is in de Indonesische keuken, kent ongetwijfeld Boekoe Kita: het eerste moderne kookboek met Indische gerechten uit 2010. Met ‘Boekoe Kita Green’ is er nu een opvolger die laat zien hoe een nieuwe generatie kookt  – en laat dat nou vegetarisch zijn. Deze Indobowl met mango, avocado en sojavinaigrette is daar een mooi voorbeeld van.

Hoe kookt de nieuwe generatie met Indische roots? Met veel aandacht voor vegetarische gerechten, in ieder geval. In Boekoe Kita Green van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira vind je 90 vegetarische Indische recepten anno nu. Zoals een hippe Indobowl, de geliefde Indomie maar dan met een twist, maar ook een klassiekere sambal goreng tahoe met petehbonen.

De recepten in het boek worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en herinneringen van 30’ers, 40’ers en 50’ers met Indische roots (Vanja van der Leeden bijvoorbeeld). Echt een prachtig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de Indonesische keuken en toffe vegetarische gerechten. Het geeft bovendien een blik op de manier waarop een nieuwe generatie de recepten van hun opa’s en oma’s in een eigentijdse versie neerzet.

Indobowl uit Boekoe Kita Green
Credits: Harold Pereira

Indobowl uit Boekoe Kita Green

Snijd de lente-uien in dunne ringetjes. Halveer de mango en avocado’s, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes van gelijke grootte. Schil de komkommer en schaaf of snijd hem in dunne plakjes. Schil ook de winterpeen en snijd hem in dunne staafjes.

Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de tahoeblokjes gelijkmatig bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verdeel de lente-ui, mango, avocado, komkommer, winterpeen, tahoe en lontong over vier kommen. Garneer met de spinazie, koriander, cashewnoten en sesamzaadjes.

Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en verdeel de helft van de vinaigrette over de bowls. Serveer de rest er in een kannetje bij.

Bron: Harold Pereira

> Boekoe Kita Green (Kosmos Uitgevers) is online te koop voor € 37,50. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.