Redactie
Redactie Inspiratie 10 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Het succes van de gepofte (gevulde) aardappel

Ze gingen van ordinair naar hip: gepofte gevulde aardappels zien we opeens o-ve-ral!

Gepofte aardappels heb je in verschillende vormen (van de gewone pieper tot zijn zoete neef) en met de meest uiteenlopende toppings. Allemaal zijn ze even comforting, en dat is waarschijnlijk gelijk de sleutel tot succes.

Daarbij zijn aardappels goedkoop, overal en altijd verkrijgbaar, onwijs makkelijk te bereiden én het aantal toppings is ontelbaar. Hierdoor kan eigenlijk iedereen ervan genieten, of je nu op een budget leeft of niet, en of je nu houdt van vlees, vis of juist geen dierlijke producten.

De aardappel

Zelf gepofte gevulde aardappels te maken is een makkie. Het belangrijkst is natuurlijk de aardappel, al maakt nu ook weer niet zoveel uit welke soort je gebruikt. Kijk vooral naar wat je zelf lekker vindt!

Zo gebruiken wij het liefst lichtkruimige aardappels. Die vallen niet gelijk uit elkaar, maar zijn ook weer niet zó stevig. Misschien nog wel lekkerder zijn zoete aardappels. Ook fijn: die garen een stuk sneller dan de normale pieper!

Zoete aardappels

Oven of barbecue

Vervolgens kun je de aardappel garen in de oven of op de barbecue, in aluminiumfolie of gewoon een laagje olie. Wat je ook kiest: het is goed!

Wij vinden het extra lekker om de aardappels te poffen met een teentje knoflook en een flinke snuf zout, maar zonder kan ook prima. Kerf ze wel van tevoren in met een scherp mesje, om de garing te versnellen.

Toppings

Tot slot de toppings, want die maken er écht een feestje van. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Ga bijvoorbeeld voor crème fraîche of zure room, kaas (van Cheddar tot Parmezaan), granen, noten, uitgebakken spekjes, tonijn, bosui en groenten als doperwten.

Ook lekker (en wat ons betreft onontbeerlijk): verse kruiden! Hak ze grof en meng door de vulling, of maak een soort dressing met smaakmakers als sojasaus, olijfolie, azijn of hot sauce. Kijk hier voor een aantal fijne combinaties.

Potato skins

Vergelijkbaar met gepofte gevulde aardappels zijn potato skins. Hierbij wordt na het poffen het merendeel van het vruchtvlees eruit geschraapt, zodat je eigenlijk alleen nog een stukje schil met een dun laagje aardappel overhoudt.

Vervolgens worden ook deze getopt met de lekkerste ingrediënten, zoals zure room, kaas, spek, bosui of een mengsel van onder andere aardappelpuree. Zelf maken? Kijk hier voor ons favoriete recept.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.