Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Basics: witte rijst koken (in een pan) – hoe lang moet dat en met hoeveel water?

Voor bij een curry, bij een rijsttafel of bij een simpel doordeweeks maaltje van zalm en gewokte groenten: weten hoe rijst koken een succesverhaal wordt, is onmisbaar in het leven. Wij geven je een handig basisrecept dat je er telkens bij kunt pakken.

We hebben het hier over gewone witte rijst koken in een pan. Wil je weten hoe je kleefrijst wil maken, kijk dan even naar deze tips. En hoe je de beste rijst kookt voor nasi goreng, want die wil je wat droger hebben, hebben we ook advies gedeeld.

We keren hier dus terug naar de basis: hoe moet je gewone witte rijst koken? Hoe lang moet rijst koken? En hoeveel water moet er bij de rijst? Wij geven ons favoriete recept dat altijd mooie fluffy rijst oplevert die niet aanbakt aan de pan.

Hoeveel rijst moet je koken per persoon?

Misokip met rijst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Rijst koken: hoe lang moet dat eigenlijk?

Ga je rijst koken, trek daar dan ongeveer 30 minuten voor uit. Wij laten de witte korrels in ons basisrecept 15 minuten koken met een deksel op de pan. Daarna zetten we het vuur uit en laten we de rijst zo nog 10 minuten onaangeroerd en afgedekt staan.

Hoeveel water voeg je toe?

Sommige mensen koken hun rijst in veel water en gieten dat later af. Wij hanteren liever de droogkookmethode waarbij de rijst al het water opneemt. Op die manier blijven namelijk alle vitaminen en mineralen in de pan.

En dan is natuurlijk de vraag: in hoeveel water moet je de rijst dan koken? Daarvoor hanteren wij de verhouding 1 (rijst) tot 1,5 (water). 

Dit kun je het makkelijkst afmeten met Amerikaanse cups of kopjes. Gebruik je een kopje rijst, dan gebruik je anderhalf kopje water.

Werk je met grammen, dan kun je dezelfde verhouding aanhouden, maar moet je de milliliters omrekenen naar grammen. Gelukkig is dat voor water redelijk eenvoudig: voor 100 gram rijst heb je ongeveer 150 ml water nodig, voor 75 gram rijst dus ongeveer 112 ml.

Rijst koken in een pan - hoe lang rijst koken?
Unsplash

Witte rijst koken in een pan

  1. Was de rijst onder stromend water tot er geen troebel water meer afkomt. Wij doen dat in een zeef, maar je kunt de rijst ook wassen in een kom als je geen zeef hebt.
  2. Giet voor 100 gram rijst 150 ml water in een middelgrote pan (eventueel met een snuf zout). Voeg de rijst toe en laat aan de kook komen. Roer één keer en zet het vuur dan laag, zodat de rijst zachtjes kan garen. Leg ook een deksel op de pan. Laat 15 minuten koken.
  3. Zet het vuur uit maar laat de rijst nog 10 minuten staan.
  4. Daarna kun je de rijst doorroeren met een vork om ‘m lekker fluffy te maken.

Recepten met witte rijst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.