Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: romige pompoen-polenta met tijm

Deze romige pompoen-polenta is een lekker alternatief voor gebakken aardappelen of aardappelpuree. De Italianen zijn dol op polenta (wat in feite griesmeel is, gemaakt van mais) en wij ook. Deze versie is extra speciaal door toevoeging van pompoen. Dat maakt ‘m niet alleen geschikt voor de feestdagen, maar ook prachtig oranje.

Heb je geen kant-en-klare pompoenpuree? Maak die dan eerst zelf. Geen zorgen: ‘t is zo gepiept. Kook 400 gram pompoenblokjes in zout water gaar, gedurende ongeveer 6 minuten. Giet af, pureer en laat afkoelen.

pompoenpolenta

Zo maak je deze pompoen-polenta

Maak nu de polenta. Fruit de gesnipperde sjalot twee minuten in wat olijfolie op laag vuur. Gebruik hiervoor een grote koekenpan. Voeg daarna de knoflook toe en laat twee minuten meebakken.

Giet de bouillon voorzichtig in de pan. Doe de polenta erbij, zet het vuur hoog en roer door. Je zult zien dat de polenta een beetje zal beginnen in te dikken. Zet het vuur dan weer laag en voeg de kruiden en de pompoenpuree toe.

Laat dit op laag vuur doorkoken tot de polenta gaar is. Het is een beetje afhankelijk van de soort die je hebt, dus volg het advies op de verpakking. Wij hebben deze polenta ongeveer 40 minuten gekookt. Je weet dat ‘ie gaar is, als ‘ie loslaat van de zijkanten van de pan.

Tip: roer wel af en toe even goed in de pan om te voorkomen dat de polenta aan de bodem gaat plakken.

Daarna is je pompoen-polenta klaar! Maak af met wat zout en peper en verse tijm. Lekker bij deze geplette bieten.

pompoen-polenta kerst

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.