Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten Bijgewerkt: 8 okt 2025
Leestijd: 3 minuten

Deze groene (!) stoofperen met pandan wil je even zien (en proeven)

Of je ze nou inzet als dessert of bijgerecht: stoofperen zijn de ultieme lekkernij voor de herfst. Met dit verrassende stoofperen-recept geef je ze een zálige twist en kleuren ze prachtig groen. Als dat geen blikvanger is waarmee je de show steelt, eten wij de steeltjes op.

Stoofperen maken is typisch zo’n gezellig klusje op een donkere herfstdag. Maar je wil dit recept waarschijnlijk ook alvast even opslaan voor de feestdagen. Want met zo’n groene stoofpeer als dessert, weet je zeker dat je indruk maakt.

Stoofperen met pandan

Maar hoe worden stoofperen groen? Entree het magische ingrediënt pandan (ook wel de Aziatische vanille genoemd). Het is een idee van Francis Kuijk en Bandoeng’22: de pandanlikeur waarvan wij áltijd een fles in huis hebben (cadeautip!). Het is namelijk niet alleen fantastisch als borrel bij de koffie met een stukje spekkoek of in een cocktail: je kunt er ook heerlijke desserts mee maken.

Dat deden we bijvoorbeeld al eens met deze pandan-tiramisu en deze tjendol-cocktail met een tic. Francis ontwikkelde een recept waarin de stoofperen worden gepocheerd in een mengsel van champagne, pandan en vanille… wow!

Wat is pandan en wat kun je ermee doen?

Pandanlikeur

Bandoeng’22 is ontwikkeld door Mariska van Beek, Fajar Ramadhany and Marc Pieplenbosch, deels vanuit trots op hun Nederlands-Indonesische herkomst en liefde voor cocktails. Het is een aromatische likeur met tonen van vanille, noten, nootmuskaat en popcorn.

Marc: “Als foodie is Culy al jaren mijn go-to adres voor inspiratie voor nieuwe gerechten, trends, producten en restaurants. In het verleden hebben we aandacht van de redactie mogen krijgen voor ons product, waar we enorm trots op zijn! Nu we aan Francis hebben gevraagd iedere maand een dessertrecept met onze likeur te ontwikkelen, willen we dit graag met de lezers van Culy delen.”

Curt Hoyer voor Bandoeng’22

Groene stoofperen maken: het recept

  1. Schil voor de stoofperen de peren en laat de steeltjes eraan zitten. Spoel ze af met citroensap om verkleuring te voorkomen. Dek af met huishoudfolie en zet apart.
  2. Doe de champagne, de Bandoeng 22, het water, de pandanblaadjes en de vanille- en pandanessence in een steelpan en breng aan de kook.
  3. Zet het vuur laag en voeg de peren toe. Dek de peren af ​​met een cartouche en laat ze ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en zet apart tot serveren.
  4. Verwarm voor de crumble de oven voor op 180 °C conventionele oven / 165 °C heteluchtoven en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Doe de bloem, suiker, zout en boter in een kom en wrijf het mengsel tussen je vingertoppen tot een grove kruim. Roer de kokos en gehakte hazelnoten door de crumble, knijp de stukken uit en verkruimel het mengsel nogmaals voor grotere stukken crumble. Leg de crumble op een bakplaat en bak ongeveer 20 minuten tot hij goudbruin is. Roer het mengsel halverwege de baktijd los. Haal de crumble uit de oven en laat hem afkoelen op de bakplaat.
  6. Verwarm voor de pandan-vanillevla de kokosmelk, suiker, vanille en pandanblaadjes in een steelpannetje. Zet het vuur op de laagste stand en laat de smaak 15 minuten intrekken.
  7. Meng ondertussen in een kom het vlapoeder en de melk tot een klontvrij mengsel.
  8. Giet het vla-melkmengsel in de steelpan met het kokosmelkmengsel en verwarm al roerend op middelhoog vuur tot het dikker wordt. Haal de pan van het vuur, verwijder de pandanblaadjes en giet de vla direct in een kan. Dek de vla direct af met een stuk huishoudfolie. Zet apart tot het serveren.
  9. Om te serveren, giet je de pandan-vanillevla in een dessertbordje of kom. Schep een portie crumble in het midden en leg de peer erop. Besprenkel of druppel er eventueel een paar druppels Bandoeng 22 over.
Pandanlikeur: trend drankjes zomer 2019
Nancy van Batenburg voor Culy

> Je kunt Bandoeng’22 online kopen of bij een slijterij bij jou in de buurt.

Meer recepten met pandan:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.