Redactie
Redactie Recepten 18 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je heerlijke gebraden kip

Nick Barnard, de oprichter van Rude Health, heeft een kookboek geschreven: Eat Right. Vol met heerlijke gezonde recepten. Wij mogen een recept van hem delen: gebraden kip, in Deense stijl.

Pak de kip zodra je thuiskomt uit of verwijder al het plastic (ook eventuele touwtjes). Zout en kruid het vlees. Doe dit door overal plakjes knoflook in inkepingen in het vel te prikken en tussen het vel en het vlees te steken. Vul de buikholte met een royaal mengsel van verse kruiden (rozemarijn is heerlijk, maar een beetje overheersend, dus wees daar matig mee). Wrijf het vel overal in met zeezout en strooi er versgemalen zwarte peper over.

Wikkel de kip in vetvrij papier en leg hem in de koelkast. Haal de kip 1 uur voordat je hem gaat braden uit de koelkast. Stel de oven in op 140 graden.

Wrijf de kip, met name aan de bovenkant, royaal in met boter. Leg hem in een braadslede en giet er 150 ml water bij; het moet ongeveer een laagje van 1 cm zijn. Controleer de hoeveelheid water na 45 minuten en doe er zo nodig meer bij, want dit is zowel de jus voor bij het eten als het stoombad voor de kip, waardoor het vlees sappig en mals blijft. Braad de kip circa 1 uur en 15 minuten op deze temperatuur. Zo stoomt en braadt hij tegelijkertijd.

Verhoog de temperatuur de laatste 15 minuten naar 180 graden om een knapperige korst te creëren, of zet de kip 2 minuten onder de grill. Vraag je je af of de kip gaar is, maak dan in de dij een sneetje, want daar is het vlees het laatst gaar. Als het sap dat eruit loopt helder is, is de kip klaar. Haal de kip uit de braadslee en laat hem 10 minuten rusten.

Giet de jus in een pan om hem zo nodig in te koken, of alleen om hem warm te houden. Verrijk de jus door boven een laag vuur de room (als je die gebruikt) toe te voegen. Roer en laat de jus iets inkoken. Voeg ruim zout en peper toe.

In Denemarken wordt gebraden kip traditioneel opgediend met komkommersalade en nieuwe aardappels, geroosterd of gekookt, met veel versgesneden peterselie.

gebraden kip
Fotografie: Jenny Zarins, Kyle Cathie Limited, 2016

Eat Right ligt vanaf nu in de (digitale) boekwinkel voor € 26,-.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.