Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Ebi Katsu (knapperige garnalen op steamed buns) voor bij de borrel

In haar nieuwe boek Wereldwijd Borreltijd gaat de leuke Susan Aretz weer op zoek naar de lekkerste borrelhapjes én cocktails. Ze deelt 80 recepten voor bites & drinks om de lekkerste borrelplankjes mee samen te stellen – van borrelboters tot bao buns en van chorizo-saucijzenbroodjes tot pina colada met een twist. Dit wil je sowieso maken: Ebi Katsu.

Susan: “Goede vriend en topchef Alex Haupt (101 Gowrie in Amsterdam) liet mij voor het eerst een Japanse Ebi Katsu proeven tijdens de lockdown in 2020. Een epische ervaring en vrijwel direct daarna vroeg ik hem of hij zijn recept met mij (en dus met jou!) wil delen. Deze Japanse bite heeft alles waar je blij van wordt: Een gefrituurde mini-garnalenburger, een gestoomd zacht broodje en een fantastische saus. De showstopper van je borrelplank!”

Aloo Tikki (Indiase aardappelburgertjes) voor bij de borrel

Ebi katsu
Bron: Wereldwijd Borreltijd

Ebi Katsu

Maak eerst de Ebi katsusaus. Brand de groene chili op je gasfornuis of met een brander tot ‘ie volledig zwart geblakerd is. Doe dan in een klein kommetje en sluit af met huishoudfolie. Laat ’m zo 5 minuten zweten. Daarna trek je makkelijk het zwarte velletje eraf.
Snijd de rest nu fijn. Snijd ook de aokappa/cornichons fijn en combineer met alle andere ingrediënten. Proef en stel zo nodig de smaak bij.

Meng de garnalen en de maizena en masseer dat zo’n 2 minuten goed in de garnalen totdat de garnalen er iets melkwit uitzien aan de buitenkant (geen zorgen, dit komt goed!). Was de garnalen nu met koud water en droog ze met keukenpapier.

Gehaktmolenoptie

Doe het deel van de gehaktmolen dat contact gaat hebben met de garnalen een kwartier voor gebruik in de vriezer.
Dit voorkomt dat de temperatuur van de garnalen, als je ze straks gaat malen, gevaarlijk hoog wordt. Gebruik voor dit recept de grootste draaischijf. Maal dan de garnalen en vang ze op in een schone kom.

Meng de gemalen garnalen met een siliconen spatel met de rest van de ingrediënten tot je een consistentie hebt die lijkt op een dikke pasta. Neem daar een kleine hoeveelheid van en bak die kort in een pan, puur om te checken of alles goed genoeg op smaak is. Indien nodig kun je dat nu nog aanpassen. Zet dan afgedekt in de koelkast en laat 15 minuten rusten.

Optie 2

Snijd je garnalen met een scherp mes zo fijn mogelijk, hoe fijner hoe beter. Volg dan de instructies zoals aangegeven bij de gehaktmolenoptie.

Weeg als je klaar bent om te gaan borrelen, 30-35 gram van het garnalenmengsel en vorm daar kleine burgers van. Paneer die door ze eerst door bloem te halen, dan door het eiwit en tot slot door de panko.

Frituur de gepaneerde burgertjes 2-3 minuten. Haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier waarna je ze meteen (matig) bestrooid met fijn keukenzout. Geen frituurpan?
Geen nood! Verhit dan een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem (gietijzer bijvoorbeeld). Frituur op dezelfde manier als hierboven aangegeven.

Zo serveer je je ebi katsu:

Open je gestoomde bao en besmeer die aan beide zijden met de saus. Voeg een klein handje fijngesneden ijsbergsla toe. Beleg met de katsu en wat extra pickles/ cornichons. Sluiten en genieten maar!

Wereldwijd Borreltijd van Susan Aretz (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 22,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.