Redactie
Redactie Dessertrecepten 28 nov 2013
Leestijd: 2 minuten

Goddelijk Frans chocoladetoetje: chocolat pot de crème

Een goddelijk, en zeer klassiek, Frans chocoladetoetje is chocolat pot de crème. Een ramequin of ander stenen kommetje gevuld met een delicieux chocoladecustard. En eigenlijk is het totaal niet moeilijk om te maken, je hebt er alleen wat geduld voor nodig. You can do it!

Makkelijk chocoladetoetje maken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de chocolade in fijne stukjes.

Giet de slagroom en de melk in een sauspan of kookpan en laat langzaam warm worden. Zodra het heel lichtjes begint te koken (pas op, laat niet keihard bubbelen!) voeg je de fijngehakte chocolade toe en klop je met een garde totdat alle chocolade gesmolten is. Het moet eruit zien als chocolademelk. Laat iets afkoelen.

Meng het eigeel, suiker en vanille-extract in een kom en voeg langzaam (!) het chocolademengsel toe. Klop goed met een garde door totdat het een mooi mengsel geworden is. Giet dit mengsel door een fijne zeef in een maatbeker of kom met een schenktuitje. Het lijkt veel extra werk, dat zeven, maar hierdoor wordt je mengsel écht mooi glad.

Kook een halve liter water in je waterkoker. Zet je ramequins of ovenschaaltjes in de grote ovenschaal of braadslee. Giet het chocolademengsel in de vormpjes totdat ze voor ongeveer driekwart gevuld zijn.

Plaats de ovenschaal of braadslee in de oven en giet dan het gekookte water uit je waterkoker in de grote schaal, langs de kleine schaaltjes, zodat de kleine schaaltjes tot aan de helft in het water staan. Pas op: niet teveel water toevoegen, het water mag de binnenkant van je kleine schaaltjes absoluut niet raken!

Zet 30-35 minuten in de oven, haal de kleine schaaltjes dan voorzichtig uit de met water gevulde ovenschaal en laat afkoelen op het aanrecht. Zodra ze op kamertemperatuur zijn, zet je ze in de koelkast. Liefst minimaal een uur, maar een nachtje kan ook (als je het vast maakt voor de volgende dag). Serveer met een lepel opgeklopte slagroom. Enjoy!

In deze video legt onze favoriete YouTube thuiskok, Beth, het helemaal uit:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.