Redactie
Redactie Dessertrecepten 19 jul 2015
Leestijd: 1 minuut

Decadente chocolademousse à la Dominique Ansel

Er zijn talloze recepten voor chocolademousse, maar welke is nu het lekkerst? Vandaag het recept van patisseriekoning Dominique Ansel. Dit moét je proberen!

Je kent hem misschien van de ontdekking van de eeuw (of nouja, 2014): de cronut. Maar, naast zijn cronutwerk houdt hij zich ook (gelukkig) bezig met andere heerlijkheden. Zo maakte hij deze decadente chocolademousse, met een basis van zowel eiwitten als slagroom.

Let wel: voor dit recept heb je een suikerthermometer nodig. Een kernthermometer volstaat ook. Daarbij gebruik je slechts de helft van de te maken meringue (een kleinere hoeveelheid maken kan lastig zijn). Bewaar de rest voor een volgende keer.

Het recept:

Meng de suiker en het water in een sauspannetje en breng op middelhoog vuur aan de kook. Kook het mengsel zonder te roeren, totdat het 121 graden is. Dit duurt ongeveer vier tot zes minuten.

Klop ondertussen, het liefst in een staande mixer, de eiwitten op middelhoge snelheid luchtig tot zachte pieken. Zet de mixer op een hogere stand. Giet terwijl de mixer draait de hete siroop in een dunne constante straal bij de eiwitten tot ze stijf zijn, dit duurt ongeveer twee à drie minuten. Bedek met plasticfolie en bewaar op kamertemperatuur.

Doe de chocolade in een hittebestendige kom en verwarm in een sauspannetje de melk tot net onder het kookpunt. Giet de melk over de chocolade en laat zo een minuut staan. Roer glad.

Klop in een nieuwe kom de slagroom lobbig en doe de helft van de meringue in weer een nieuwe kom (sorry, afwas!). Spatel hierdoor driekwart van de lobbig geklopte slagroom.

Verwarm indien nodig het chocolademengsel (je moet het kunnen schenken) en schenk de chocolade over het meringuemengsel. Vouw het snel maar voorzichtig door elkaar.

Serveer de chocolademousse met de resterende slagroom.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.