Redactie
Redactie Dessertrecepten 16 mrt 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: Buona Pasqua

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Eind maart vieren we Pasen. In Italië gaat dit volgens goed gebruik gepaard met verschillende (culinaire) tradities. De meest bijzondere zetten we voor jullie op een rijtje:

Met wie je maar wil
Allereerst: volgens de Italianen geldt het gezegde ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’. Kerst vier je met de familie, Pasen met wie je wilt. Iedereen is welkom en dankzij het mooie weer is een picknick waarbij iedereen aan kan schuiven ideaal.

Enorme eieren
Nog beter dan al het gebak zijn wat ons betreft de enorme chocolade-eieren. Je vindt ze in alle soorten en maten, met speciale knuffels en speeltjes voor kinderen, in alle kleuren van de Italiaanse voetbalteams (met supportersjaals), gevuld met kleinere eitjes of voorzien van een flesje drank. Het enige nadeel van die grote eieren: de paashaas heeft moeite om ze goed te verstoppen…

Een duif om op te eten
Naast eieren zul je overal de colomba tegenkomen. Deze zoete cake is een beetje vergelijkbaar met de panettone die met de Kerst gegeten wordt. De cake is gemaakt in de vorm van een duif en staat symbool voor vrede. Zelf maken is een bewerkelijk project, maar kan met dit recept.

Wie deze colomba pasquale toch een beetje te bewerkelijk vindt, kan aan de slag met het recept voor een iets minder bewerkelijk paastaart uit Napels, de pastiera napoletana. Ideaal voor een paaspicknick, net als de tortano napoletano – eveneens uit Napels. Een heerlijk toetje voor Pasen komt van nog verder zuidwaarts, van Sicilië. De biancomangiare met amandelmelk zal gegarandeerd in de smaak vallen als afsluiting van de paasbrunch.

Pastiera napoletana

Doe de boter in een kom en mix tot hij zacht is. Voeg dan de suiker toe en blijf mengen tot de massa bleek is. Doe de eieren er een voor een bij en, als ze helemaal zijn opgenomen, ook de bloem. Blijf mixen tot alle ingrediënten gemengd zijn tot een homogene deegmassa.

Doe de tarwekorrels in een pan, overgiet ze met water en laat ze 20 minuten koken. Laat ze in het kookwater afkoelen en dan in een zeef uitlekken.

Boen de citroen goed schoon. Snijd de helft van de citroenschil in reepjes en rasp de andere helft. Breng de melk in een pan aan de kook. Voeg de uitgelekte tarwekorrels, de reepjes citroenschil, 1 snufje kaneel, een eetlepel suiker en het zout toe. Laat alles zachtjes koken tot de melk volledig is opgenomen (dat duurt ongeveer een uur). Vis de reepjes citroenschil eruit en spreid het mengsel op een schaal uit om af te koelen.

Laat de ricotta in een zeef uitlekken. Meng de overgebleven suiker, de geraspte citroenschil, 1 snufje kaneel, het oranjebloesemwater en de gekonfijte vruchtjes erdoor. Roer er geleidelijk de eidooiers door, gevolgd door het afgekoelde tarwekorrelmengsel.

Klop 2 eiwitten stijf en spatel het schuim door het ricottamengsel.

Vet een ronde taartvorm van 32 cm doorsnee en 5 cm diepte in met een beetje gesmolten boter. Verdeel 450 g korstdeeg in twee porties, de ene iets groter dan de andere. Rol de grootste uit tot een ronde lap en bekleed de taartvorm ermee. Schep de ricottavulling erin en snijd het deeg langs de rand van de vorm glad af. Zet 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 180 °C (gasstand 3). Rol het resterende deeg uit en snijd de deeglap in repen. Leg deze repen kruiselings over de vulling zodat er een vlechtwerk ontstaat en druk de randen goed aan. Bak de taart ongeveer 1 uur tot hij gekleurd is, schakel dan naar 120 °C (gasstand ½ – ¾) en bak de taart tot hij helemaal gaar is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Je kunt controleren of de taart echt helemaal gaar is door er een prikker in te steken. Als deze er helemaal schoon en droog uitkomt, is de taart gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen en bestuif hem met een ruime hoeveelheid poedersuiker.

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.