Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 1 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Flaó Brûlée: crème brûlée meets cheesecake (van Sergio Herman)

Wat krijg je als je crème brûlée kruist met cheesecake? En er nog een flinke scheut Ibiza doorheen roert? Flaó Brûlée dus: een dessert dat bedacht is door Sergio Herman. Het staat in zijn nieuwe kookboek Sobremesa: zijn ode aan Ibiza.

Sobremesa is een prachtig boek geworden. Niet alleen een verzameling héérlijke recepten van Sergio, maar ook de mooiste beelden van Ibiza vind je erin terug. Prachtig gefotografeerd door Kris Vlegels en mooi opgeschreven door Mara Grimm. De titel is een verwijzing naar de Spaanse traditie van uitgebreid natafelen en relaxen na een diner.

Sergio: “Dit dessert is geïnspireerd op de cheesecake van Ibiza: flaó. Deze taart dankt zijn unieke smaak aan anijszaad, munt en andere kruiden, die gebruikt worden in Hierbas de Ibiza, een anijslikeur die op het eiland veel als digestief wordt gedronken.”

Flaó Brûlée van Sergio Herman
Bron: Sobremesa

Zo maak je Flaó Brûlée

Halveer de vanillestokjes over de lengte en schraap het merg eruit. Verwarm de room met het vanillemerg, de vanillestokjes, de venkelpollen, de jeneverbes, de tijm, de rozemarijn, de munt, de sinaasappel- en limoenrasp. Laat iets afkoelen.

Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius. Klop de eidooiers met suiker tot een luchtige en crème-achtige textuur. Schenk de geïnfuseerde room geleidelijk erbij. Roer tot een egaal mengsel. Zeef en laat afkoelen.

Schenk de massa in de ovenschaaltjes. Vul een ruime ovenschaal met een laagje water en plaats de ovenschaaltjes erin. Zet 45 minuten in het midden van de oven. De crème brûlée is goed als hij bij het schudden stevig blijft, maar wel meebeweegt. Laat opstijven in de koelkast.

Meng passievrucht, ananasblokjes, chilivlokken en zwarte olijven. Prik de ananasrepen op houten prikkers. Bestrijk de ananas rondom met de Hierbas. Gril 5 minuten rondom en bestrijk tussendoor met de Hierbas. Verfris met enkele druppels limoensap en -rasp.

Bestrooi de crème brûlée met een dunne laag bruine suiker en karamelliseer met de crème-brûléebrander. Lepel de fruitsalade eroverheen. Serveer met een bol of quenelle amandel-ijs en de gegrilde ananas.

Sobremesa van Sergio Herman

Sobremesa – mijn Ibiza – van Sergio Herman (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 34,99 euro.