Redactie
Redactie Diner 17 feb 2012
Leestijd: 2 minuten

Het beste basisrecept voor champignonsoep van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus

Altijd goed, deze champignonsoep! Dit recept is van het heerlijke Vlaamse programma “Dagelijkse Kost“.

Een heerlijk voorgerecht bij een diner, een lekker onderdeel van de kerstbrunch of gewoon als avondmaal op een herfstige dag. Deze champignonsoep is een allemansvriend.

champignonsoep

Champignonsoep maken

Neem een ruime mengschaal, doe er het warm water in en week er de gedroogde paddenstoelen in. Het eekhoorntjesbrood zal z’n smaak afgeven en het water in een bouillon veranderen.

Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Verhit een ruime stoofpot of een soeppan. Smelt er een klont boter in en stoof de stukken ui. Snijd de prei overlangs door, snij het donkerste loof weg en spoel ze onder stromend water. Snijd de gewassen prei in grove stukken en stoof ze mee met de uien.

Pel de knoflook, snijd de teentjes grof en laat ze ook meestoven. Maak 2/3 van de paddenstoelen schoon. Gebruik een borsteltje en snij (indien nodig) het steeltje wat bij. Snij de paddenstoelen vervolgens middendoor en laat ze meestoven. Hou 1/3 van de paddenstoelen opzij.

Maak een boeketje van de kruiden, met enkele blaadjes laurier, wat tijm en peterselie. Bind alles samen met een stukje keukentouw en laat de kruiden meestoven. Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Laat ze meestoven.

Zeef de bouillon van eekhoorntjesbrood en giet het vocht in de pan met gestoofde groenten. De rubberachtige gewelde paddenstoelen gebruiken we niet. Laat de soep een half uur sudderen op een zacht vuur. Verwijder de kruiden en mix de soep glad met een staafmixer. Je hoeft niet te zeven.

Mix er ook een flinke scheut room in. Proef de soep en kruid het gerecht naar smaak met wat peper van de molen en een snuif zout, en eventueel nog wat kruiden.

Meer lekkere soep-recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.