Mercimek Çorbası: Turkse linzensoep met kruiden

Adile Ceylan (34) daagt Mariëlle Wisse (28) uit om aan de slag te gaan met het recept voor Mercimek Çorbası (Turkse linzensoep) dat zij van haar oma heeft overgenomen. Het recept én wat Mariëlle ervan heeft gebrouwen, vind je hieronder.

Zo maak je het

Verhit de olijfolie in een ruime soeppan. Spoel ondertussen de linzen schoon. Terwijl je ze laat uitlekken in een zeef, voeg je de ui en de knoflook toe aan de pan. Als de ui en de knoflook glazig zijn gebakken, doe je de aardappel en de wortel erbij.

Bak een paar minuten mee alvorens de tomatenpasta toe te voegen. Na ook de tomatenpasta een paar minuten te hebben meegebakken, voeg je de bloem toe en bak je het geheel nog zo’n 2 minuten door. Voeg daarna de rode linzen toe en bak ze kort mee.

Doe nu het water of de bouillon in de pan en laat de soep koken. Als die begint te pruttelen, voeg je naar smaak peper en zout toe en zet je het vuur laag. Laat het geheel 45 minuten zachtjes koken.

Haal daarna de soeppan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Is je soep te dik? Voeg dan wat extra water toe.

Smelt in een kleine steelpan de roomboter. Roerend laat je de boter heel licht bruinen (héél licht bruin). Zet het gas uit en voeg de gedroogde munt en chilivlokken toe. Doe dit mengsel in je soep en serveer het met een partje citroen en croutons. Eet smakelijk!

Aan de slag!

Mariëlle: “Het recept voor linzensoep dat Adile heeft gedeeld, ziet er niet al te moeilijk uit. Dit moet lukken! Ik heb nog nooit met linzen gekookt, maar ze weleens door een salade gegooid. Dat vond ik hartstikke lekker, dus deze soep moet eigenlijk wel een succes worden. Van tevoren dacht ik dat alle gedroogde peulvruchten eerst moesten weken, maar Adile heeft me ervan verzekerd dat ik de linzen van Valle del Sole gewoon even moet omspoelen en laten uitlekken. Oké, daar gaan we!

Ik had gelijk – dit is hartstikke simpel! Alles gaat vlekkeloos tot het moment dat ik ontdek dat ik mijn uitgeleende staafmixer nog niet heb teruggekregen. Oeps… Met een soeplepel giet ik mijn linzenmengsel voorzichtig in mijn smoothiemaker. Zes bekers later is de hele pan leeg en is mijn linzensoep smooth as can be. Het fornuis is inmiddels een soort slagveld, maar dat komt later wel.

Oké, de boter smelten dan maar. Net als mijn pannetje op het vuur staat, gaat de bel. De pakketbezorger wil weten of ie een pakketje voor de buren bij mij mag achterlaten. Tuurlijk, waarom niet. Hij moet het alleen even uit de auto pakken, zegt ie. Ongeduldig van mijn ene op mijn andere been hupsend wacht ik tot hij terug is en sprint ik de trap op. Ik was er al bang voor… de boter is vrij bruin. Héél lichtbruin had Adile gezegd en dus begin ik opnieuw.

Als ik de munt en de chilivlokken aan de boter toevoeg, vult mijn huis zich met een zalige geur. Ik snap wel wat Adile bedoelde met ‘ik krijg er een warm gevoel bij’. Als alles goed is doorgeroerd, voeg ik het mengsel bij de linzensoep. Tijd om op te scheppen! Voor de vorm doe ik er een lepeltje griekse yoghurt bij (aanrader!) en strooi ik er wat chilivlokken overheen. Deze Mercimek Çorbası is alles wat Adile mij van tevoren beloofde: spicy, vullend en verwarmend. Heerlijk! En eh… de volgende dag was ie nog lekkerder.

Benieuwd naar het verhaal achter het recept? Dat lees je via deze link!

In samenwerking met Valle del Sole

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Mercimek Çorbası: Turkse linzensoep met kruiden
Sluiten