Het lekkerste herfstbaksel: chai cruffins (zonder te kneden)
Croissantdeeg uit blik heeft niet de beste reputatie. Maar het is stiekem heel handig in de keuken om te gebruiken voor baksels zonder te hoeven kneden. Zo ook deze chai cruffins met croissantdeeg, vol met specerijen van Verstegen, pit en een zoete custard.
Het idee is simpel: bestrooi het croissantdeeg met de specerijen van Verstegen, rol het op en bak de chai cruffins met croissantdeeg in een muffinvorm in de oven, terwijl je ondertussen een kruidige custard maakt.
We gebruiken voor de vulling de kant-en-klare chai-specerijenmix van Verstegen. Dus geen gedoe met het nauwkeurig afwegen van verschillende soorten specerijen. De specerijenmixen van Verstegen zijn perfect in balans, zo loop je geen risico dat je chai cruffins eindigen met een te sterke kruidnagelsmaak… We spreken uit ervaring!
Wel voegen we vlak voor het oprollen venkelzaadjes toe. Die tip kregen we van een Indiase vriendin, die haar masala chai altijd maakt met venkelzaadjes. Sindsdien willen we niets anders, want zoals je weet zijn we gek op de anijssmaak van venkelzaadjes.
Alles over Saunf Mithai: gesuikerde venkelzaadjes met de looks van gepofte rijst
De vulling van de chai cruffins is een zoete, gekruide en lichtelijk pittige custard. Wederom met de chai-specerijenmix van Verstegen en versgemalen zwarte peper. Peper is misschien een vreemde eend in de bijt bij zo’n zoet baksel als deze, maar zwarte peper is onmisbaar bij chai. Dat zoet en pittig een match made in heaven zijn, is al keer op keer bewezen. Wees niet zuinig, draai een flink aantal keer aan de pepermolen!
Witte peper vs. zwarte peper: wat is nou eigenlijk het verschil?
Chai cruffins maken
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rol de twee rollen croissantdeeg uit en snijd langs de stippellijntjes in drie vierkante lappen deeg (in plaats van 6 driehoeken). Van twee rollen croissantdeeg snijd je dan in totaal 6 lappen deeg. Duw de overgebleven stippellijntjes zachtjes dicht met je vingertoppen.
- Werk per deeglap: bestrooi met de 1 eetlepel suiker en chai-specerijenmix van Verstegen.
- Snijd vervolgens het deeg verticaal in 4 rechthoekige stroken. Leg 2 stroken over elkaar, maar zorg dat de bovenste strook 2 cm lager ligt en bestrooi met venkelzaadjes van Verstegen.
- Rol vervolgens de chai cruffin op en vouw de onderkant strak dicht. Voeg het deeg toe aan een muffinvorm. Herhaal stap 3 t/m 5 met de rest van het deeg.
- Bak de chai cruffins 20 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
De custard-vulling
- Maak ondertussen de custard. Begin met het verwarmen 500 ml melk in een pannetje.
- Klop intussen de 4 eidooiers met 75 gram suiker los en roer de 1.5 eetlepel maïzena erdoorheen. Giet de warme melk er al kloppend met een garde bij en roer het geheel goed glad.
- Giet het mengsel terug in de pan en voeg 1 theelepel chai-specerijenmix en 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper van Verstegen toe. Breng de custard al roerend aan de kook. Blijf de hele tijd goed roeren over de bodem van de pan zodat de custard niet aankoekt.
- Giet de custard in een kom en bedek het oppervlak direct met een stuk folie om te zorgen dat er geen velletje op ontstaat. Laat afgedekt helemaal afkoelen.
- Vul een spuitvorm met de afgekoelde custard en vul de chai cruffins van onder met de custard.
Kom in de herfststemming met deze baksels:
- Hier wil je jouw tanden in zetten: gekruide pompoencake met roomkaasglazuur en gekaramelliseerde bacon
- Een mugcake die wél lekker is: sticky toffee mugcake uit de magnetron
- Jouw favoriete nieuwe koekje: goddelijke gemberkoekjes met miso
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FMakkelijke-cruffins.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FVerstegen-recept-chai-cruffin.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FChai_cruffin.jpg)