Redactie
Redactie Recepten Bijgewerkt: 11 nov 2025
Leestijd: 2 minuten

Ottolenghi-fans opgelet: dit is dé linzensalade die je wilt maken

Als er iemand weet hoe hij een linzen-recept sexy moet maken, dan is het Yotam Ottolenghi wel. Deze linzensalade met geroosterde tomaten en gorgonzola is een tof voorgerecht of bijgerecht bij een etentje, of om een doordeweekse dag op te fleuren.

We mogen dit super diner-recept delen van foodblogger Caroline: castelluccio-linzen met tomaten en gorgonzola. Het originele recept voor deze linzensalade komt dus uit Plenty van Yotam Ottolenghi.

Deze eenvoudige truc van Ottolenghi tilt je gerechten naar een hoger niveau

Caroline Brouwer

Recept: linzensalade met tomaten en gorgonzola van Ottolenghi

  1. Begin met het maken van de gedroogde tomaten. Verhit de oven tot 130 graden. Snijd de tomaten overlangs in vieren en leg de parten op de velkant op een bakplaat die met bakpapier is bekleed of in een ovenschaal. Verdeel de takjes tijm erop. Besprenkel met de olijfolie en de balsamico en bestrooi met wat zout. Zet ze anderhalf uur in de oven tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat ze iets afkoelen.
  2. Doe intussen de rode ui in een middelgrote kom, giet de azijn erover en bestrooi met maldonzout. Roer alles door en laat de ui een paar minuten staan, zodat hij zachter wordt.
  3. Doe de linzen in een pan met kokend water (het moet drie centimeter boven de linzen staan) en laat ze in 20 – 30 minuten gaar worden. Laat ze in een vergiet uitlekken en vermeng ze nog warm met de ui. Voeg ook de olijfolie, knoflook en zwarte peper toe. Meng alles luchtig en laat het afkoelen. Schep als de linzen koud zijn de kruiden erdoor (wees hier niet te zuinig mee). Proef of er nog zout of peper bij moet.
  4. Stort de linzen als een berg op een platte schaal of groot bord en doe de tomaatjes en gorgonzola erbij. Sprenkel het tomatenvocht erover en serveer de linzensalade.
Linzensalade Ottolenghi
Caroline Brouwer

Meer recepten van Ottolenghi:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.