Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: pizza calzone à la Chez Panisse

In deze pizza calzone stelen het pizzadeeg, de ricotta en de mozzarella de show. Pure smaken dus, zoals ze dat zo goed kunnen in Italië. En vooruit, we stoppen er ook nog een beetje Prosciutto, peterselie en knoflook in, naar recept van het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië.

Calzones worden gemaakt van pizzadeeg en kom het even goed uit dat je dat tegenwoordig op heel veel plekken vers en kant-en-klaar kunt kopen. Zo vind je het bij de meeste grote supermarkten wel in het koelschap. Je kunt natuurlijk ook zelf pizzadeeg maken (applaus voor jezelf) of een restje opmaken met dit recept.

De reden waarom we geen buffelmozzarella gebruiken in dit recept, is omdat dat meer vocht bevat dan gewone mozzarella. Daar word je pizza calzone een beetje klef van. Ook een tip voor je pizza trouwens.

Eet deze calzones als lunch of serveer ze met een lekkere salade erbij als avondeten.

Video: in NYC maken ze de lekkerste panzerotti (broertje van de calzone)

Pizza calzone maken recept
Nancy van Batenburg voor Culy

Pizza calzone maken

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  2. Meng de ricotta met de rasp van de citroen en een beetje van het sap. Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet zolang weg in de koelkast.
  3. Snijd de prosciutto in kleine stukjes en meng die met de mozzarella en de fijngehakte peterselie. Hak de tenen knoflook fijn en wrijf ze tot pulp met een beetje zout en het lemmet van een keukenmes. Meng ze door het mozzarella-mengsel.
  4. Bestuif het aanrechtblad met een beetje bloem. Verdeel het pizzadeeg in twee porties en maak van beide delen een bal. Rek het pizzadeeg van beide porties met je handen uit tot een cirkel. Leg het deeg daarvoor plat op het aanrecht en duw het voorzichtig met je vingertoppen naar buiten.
  5. Leg wat van het mozzarella-mengsel in het midden van het deeg. Verdeel er daarna twee eetlepels van de ricotta over. Maak af met weer wat van de mozzarella. Die fungeert als een soort buffer, zodat de ricotta (die vrij vloeibaar is) niet meteen uit de calzone loopt.
  6. Vouw de calzones voorzichtig dicht en stamp met de achterkant van een pizzames helemaal rondom het deeg, om het goed dicht te maken. Snijd daarna eventueel met de snijkant van het pizzames rondom de calzones, om overtollige randjes deeg weg te snijden.
  7. Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze met een kwastje met wat olijfolie. Snijd met een scherp mes een ondiep kruisje in de bovenkant van de calzones, zodat er wat warme lucht kan ontsnappen en ze niet openbarsten tijdens het bakken. Kijk wel uit dat je ze niet helemaal insnijdt. Mochten de calzones tóch een beetje openbarsten, dan smaken ze niet minder lekker.
  8. Bak de calzones in 15 tot 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Serveer je pizza calzone met tomatensaus (marinara) of eet ze zo op.
Calzone met tomatensaus
Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.