Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zo maak je scallion oil (olie van lente-ui)

In 2017 doken we al eens in de scallion oil: een veelzijdige aromatische smaakmaker uit de Aziatische keuken. Deze simpele olie van lente-ui en gember is in een mum van tijd gemaakt en belachelijk lekker. Tijd voor een officieel recept!

We schreven al eerder dat scallion oil veel wordt gebruikt in Vietnamese en Chinese keukens. Om preciezer te zijn, kun je scallion oil onderverdelen in een gebakken en een rauwe variant. De gebakken scallion oil bevat chilipeper, wordt volledig bereid op het fornuis en wordt veel gegeten bij buikspek en andere gerechten met geroosterd vlees.

De rauwe variant – zo ontdekten we dankzij The Woks of Life – is een iets traditionelere saus uit de Kantonese keuken. Het is simpel, puur en draait maar om een paar ingrediënten: lente-ui (of bosui), gember, olie en zout.

Het goedje wordt steevast geserveerd bij Kantonese gepocheerde kip, maar geeft nog veel meer gerechten een oppepper. Het is bijvoorbeeld heerlijk door de congee, gewokte groenten, gebakken rijstgerechten, eieren en niet te vergeten noodles. Roer een paar eetlepels van deze scallion oil door warme noodles en je hebt al een maaltijd op zich.

Culy Homemade: vegan noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine

Scallion oil
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Scallion oil

Hak de stukjes gember helemaal fijn in een keukenmachine. Schep ze eruit en doe ze in een grote, hittebestendige kom.

Hak daarna de lente-ui helemaal fijn in de keukenmachine. Voeg toe aan de gember in de kom en roer er anderhalve theelepel zout doorheen (het mag echt flink op smaak!).

Verhit de olie in een pan tot rookpunt en giet de hete olie daarna voorzichtig op de gember en lente-ui in de kom. Pas op: het kan borrelen.

Laat helemaal afkoelen.

Giet de olie daarna in een pot en bewaar ‘m tot gebruik in de koelkast. De olie blijft in de koelkast zo’n 2 tot 3 weken goed.

Vegan noodles met olie van auberginel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.