Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 1 sep 2025
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je het ultieme broodje caprese (met tips die je nooit meer vergeet)

Wie in iedere broodjeszaak direct kiest voor een broodje caprese weet als geen ander dat er hits en missers tussen kunnen zitten. Maar wat maakt een goed broodje caprese nou écht goed? Met deze tips wordt ‘ie next level lekker.

Geloof ons: zo lekker heb je ‘m nog nooit gehad.

Tomato, tomato

Italianen hebben geluk met hun hoeveelheid zon en kunnen gemakkelijk aan sappige en smaakvolle tomaten komen. Helaas is dat Nederland niet altijd even makkelijk. De tomaten máken je broodje caprese, de keuze van de tomaat is daarom extra belangrijk.

Tomaten gesneden? Dan ben je er nog niet. Zorg altijd dat je de tomaten van tevoren bestrooit met zout. Zo verliezen ze hun water en worden ze intenser van smaak. Heb je nog iets langer de tijd, rooster ze dan eens kort in de oven. Ja ja, dit wordt het beste broodje caprese!

Dit is waarom je tomaten altijd van tevoren moet zouten

overgebleven tomaten gebruiken stock unsplash
Bron: Unsplash

Mozzarella of burrata en de lekkere extra’s

De hype rondom burrata in ons land zal voorlopig nog wel even blijven, maar een traditioneel broodje caprese maak je met mozzarella di bufala. Het friszure van deze kaas vinden we juist lekker in het broodje, – en dat heeft de romige burrata dan weer niet.

Probeer ook eens de mozzarella te smelten door het belegde broodje kort in de oven te verwarmen! Yum.

Dan alleen nog basilicum… toch? Daar doen we als foodies graag nóg een schepje bovenop. Zo kiezen we graag voor basilicumolie. Zelfgemaakt, met slechts twee ingrediënten en daarom onze favoriete smaakmaker om Italiaanse recepten – en dus ook dit broodje caprese – naar een hoger niveau te tillen.

Andere lekkere extra’s zijn geroosterde pijnboompitten of pistachenoten en groen zoals rucola of een andere pittige sla. Met het broodje caprese kun je onwijs veel variëren.

Broodje caprese
Ogechi Chibueze voor Culy

Il Pane: welk brood voor je broodje caprese

Ben jij team ciabatta of team focaccia? Op de redactie zijn we unaniem Team Ciabatta: met een stevige korst, luchtig van binnen en kort geroosterd waardoor ‘hij ‘ie lekker warm is en het vocht van de tomaat beter kan vasthouden.

Focaccia en zelfs een dikke plak zuurdesem (mits kort geroosterd) werken ook prima als je geen ciabatta in huis hebt.

Het Florentijnse brood schiacciata duikt overal op: alles over deze neef van de focaccia

Broodje caprese
Ogechi Chibueze voor Culy

Het ultieme broodje caprese maken

  1. Snijd de tomaten in plakken en bestrooi royaal met zout. Laat de tomaten minimaal 15 minuten uitlekken in een vergiet.
  2. Snijd de ciabatta doormidden en rooster kort, zodat de korst en de binnenkant krokant worden.
  3. Beleg het broodje caprese met de mozzarella en verwarm eventueel in de oven, om de kaas te laten smelten.
  4. Beleg het broodje met de tomaat, blaadjes basilicum en eventueel rucola.
  5. Bedruppel met olijfolie of basilicumolie en vouw het broodje dicht.

Lunchbroodjes die het leven mooier maken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.