Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 14 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je tomaten altijd van tevoren moet zouten

Specerijen worden ontzettend ondergewaardeerd in Nederland, als je het ons vraagt – en dan niet alleen exotische specerijen, maar zelfs ook zout en peper. Terwijl vooral zout onmisbaar is in elk gerecht! Je pastawater moet bijvoorbeeld altijd zo zout als de zee zijn, en water waarin je je aardappelen kookt ook. Maar ook dingen die van zichzelf al veel smaak hebben, kunnen nog een flinke snuf gebruiken. Dus ja, je moet óók je tomaten zouten.

Tomaten zouten: waarom?

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, heerlijk zoete tomaten zouten. Zonde van de smaak, denk je wellicht. Maar denk eens aan cakes en taarten, en het zout dat je daarin stopt. Dat doe je niet voor niets: het zout zorgt ervoor dat de smaken van de andere ingrediënten daarin beter tot hun recht komen. Het zoute maakt dat het zoete beter naar voren komt, en zo werkt het dus ook bij tomaten.

Het zouten van tomaten is dan ook onmisbaar als je tomaat met meerdere andere ingrediënten combineert, vertelt website Bon Appétit ons. In een recept met andere kruiden en groenten zorgt het zout er namelijk voor dat de smaak van je heerlijke tomaten niet ondergesneeuwd raakt.

Tomaten van tevoren zouten
Bron: Matt Alaniz

Tomaten zouten voor smaak én structuur

Maar er is nog een reden waarom tomaten zouten zo belangrijk is. Dat zout de smaak naar voren brengt, komt namelijk niet alleen door het contrast, maar ook doordat zout het vocht uit de tomaten trekt. De smaak van de vrucht wordt daardoor intenser. Maar het zorgt er ook voor dat je je tomaat gemakkelijker in gerechten kunt gebruiken. Ooit een shakshuka gemaakt die veel te waterig bleef door het tomatenvocht? Dat is nu verleden tijd.

Zorg er trouwens wel voor dat je het tomatenwater opvangt, en niet zomaar weggooit zoals je bij bijvoorbeeld aubergine zou doen. Tomatenwater is juist heel smaakvol, bijvoorbeeld in een saladedressing of als smaakmaker in een ceviche of bij een stukje vis.

Ook interessant: Tomatenwater: een frisse, lichte bouillon met veel umami

Lekkere recepten met tomaat:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.