Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 16 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Fior di latte of mozzarella di bufala, wat is het verschil? (+ supertip!)

Je ziet het steeds vaker in één van de lekkerste hoekjes van de supermarkt: fior di latte mozzarella. Maar wat is fior di latte eigenlijk, wat is het verschil met mozzarella di buffala en wat heeft het met mozzarella te maken?

Fior di latte vs. mozzarella di bufala

Het belangrijkste verschil is de soort melk die is gebruikt om de mozzarella te maken. Fior di latte betekent romige melk, hij wordt dan ook van verse, romige koemelk gemaakt. Mozzarella di bufala wordt gemaakt van buffelmelk. En dat smaakt anders!

Supertip: in Italië wordt buffelmozzarella gebruikt voor koude bereidingen zoals over salades of pasta heen. Fior di latte mozzarella gebruik je voor warme bereidingen, zoals op een pizza of in een lasagne. Met dit onderscheid in gedachten kun je nù naar de supermarkt, maar het is echt geen crime als je een keer fior di latte gebruikt bij de salade, dat is je bij deze vergeven.

Beloof jezelf alleen in ieder geval plechtig: geen elastieken fabrieksbol meer, dat is zonde van je tijd, geld en avondmaaltijd.

Is je zelfgebakken pizza te vochtig? Blame de mozzarella

Mozzarella is een verse kaas

Met bovenstaande belofte aan jezelf, ga je vol goede moed naar de supermarkt. Supermarktmozzarella’s hebben een slechte naam, maar inmiddels kun je bij veel supermarkten al betere mozzarella kopen. Let goed op de verpakking, dan kun je zien van welke melksoort hij is gemaakt. Kijk ook goed naar de houdbaarheidsdatum. Mozzarella is een verse kaas. Is hij lang houdbaar? Dan is er altijd een toevoeging gedaan in een fabriek.

Mozzarella wordt gemaakt in een speciaal productieproces genaamd Pasta Filata. De bollen worden met de hand gevormd met als resultaat de specifieke tuit aan de bovenkant van de bol. Je herkent vanaf nu altijd de handgemaakte mozzarella.

In het verleden werd er vooral mozzarella gemaakt in Italië, maar gelukkig kunnen we nu ook in Nederland van verse (buffel)mozzarella genieten gemaakt met melk uit Nederland. Kijk maar eens op de website van Buffalo farm Twente.

Stracciatella kaas: een mooie mix tussen mozzarella en burrata

Heb je zin gekregen in mozzarella?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.