Een broodje avocado maken als een sterrenchef doe je zo!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FBroodje_met_avocado_en_ei_1.jpg)
Avocado toast, zelfs zo’n ruime 10 jaar nadat de trend begon is deze lekkere hap nog steeds razend populair, kun je het in elke broodjeszaak vinden en verschijnt het nog altijd op onze instafeed. Het broodje avocado is niet meer weg te denken uit ons leven. En de allerbeste versie? Die maak je zo, net als een sterrenchef.
Écht lekkere avocado-toast
Wie net als wij minimaal één keer per week een broodje avocado eet, weet dat er heel wat kwaliteitsverschil kan zitten tussen de avocado-toast die we voorgeschoteld krijgen. Het is niet een-twee-drie in elkaar geflanst met een onrijpe avocado, maar vergt zorgvuldige bereiding.
Écht lekkere avocado-toast bevat dunne plakjes knalgroene en rijpe avocado, geserveerd op geroosterd zuurdesembrood en dan hetgeen dat écht verschil maakt: een dressing uit onverwachte hoek met sinaasappel.
Een avocado rijp maken: deze – briljante – truc leerden we van de Mexicanen!
Ideetje van Gordon
Het was sterren- en celebritychef Gordon Ramsay die ons op dit idee bracht met zijn broodje met avocado, waarbij hij de avocado op smaak brengt met sinaasappel.
In zijn restaurant worden de ingrediënten eerst gemengd en vervolgens op brood gesmeerd. Dat doen wij niet, want we zien liever iets anders dan een groene geprakte smurrie op een broodje. Gelukkig liet andere sterrenchef Tom Kerridge ons op zijn beurt zien dat het ook anders kan, door de avocado zorgvuldig in plakjes te snijden.
Avocado-toast met ei
Ei is altijd lekker bij een broodje met avocado en is ook bij onze versie niet te missen. Maar dat doen we wel even anders. Deze keer geen zachtgekookt of gepocheerd eitje, maar een fluweelzachte eiersalade. Want op zo’n hard geroosterd broodje hoort nog meer romigheid, hebben we van Tom geleerd. Wil je je toast sneller op tafel zetten en kun je geen eiwitten missen? Kies dan voor hummus (ook weer een tip van Tom!).
We maken de toast af met een dressing van olijfolie, sherryazijn (rodewijnazijn werkt ook), en sinaasappelrasp.
Ja, het maken van deze avocado-toast met ei vraagt iets meer van je dan alleen een avocado prakken – maar dan heb je ook wel wat. Het mooiste van alles is dat dit broodje met avocado ondanks de extra stappen niet meer dan 10 minuten kost om te maken.
Broodje avocado maken als een sterrenchef
- Rooster een dikke snee zuurdesembrood in een broodrooster tot deze krokant is. Besmeer het geroosterde brood met de eiersalade.
- Meng 1 eetlepel olijfolie met 1 theelepel sherryazijn, 1 theelepel honing en de geraspte schil van 1 sinaasappel. Breng op smaak met zout en gedroogde chilivlokken en meng goed.
- Snijd de avocado doormidden. Haal ‘m voorzichtig uit de schil en snijd in superdunne plakjes.
- Leg de avocado op het brood en druk zachtjes een kant op, zodat de avocado mooi op het brood ligt.
- Druppel de dressing over de avocado en serveer het broodje avocado direct om verkleuring te voorkomen.
Nog meer lekkere broodjes voor de lunch:
- Altijd een goed idee: simpel broodje grillworst à la Culy
- Goed gevuld zoals het hoort: broodje caesarsalade met boerenkool, krokante kipschnitzel en parmezaan
- Na het proeven wil je niks anders: Italiaans broodje met porchetta, ingelegde venkel en sinaasappel-aioli