Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 21 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je van die lekkere kruidenolie zoals in restaurants?

Duik een gemiddelde restaurantkeuken in en de kans is groot dat je er menig flesjes huisgemaakte kruidenolie aantreft. Gek is dat niet: niet alleen maken een paar drupjes ervan elk bord vrolijker, meestal zijn het ook nog eens geconcentreerde smaakbommetjes. En hadden we al gezegd dat het ook nog eens de ideale manier is om restjes verse kruiden mee op te maken? Alleen maar voordelen dus. Maar hoe kun je eigenlijk zelf kruidenolie maken?

Culy legt het uit.

Zelf kruidenolie maken: dit moet je weten

Kruidenolie kun je in principe van alle verse kruiden maken. Bieslook, dille, basilicum, dragon, peterselie, koriander, bosui, munt… combineer ze of ga doelgericht te werk en zet in op één van deze smaken. Qua hoeveelheden kun je één flinke bos kruiden gebruiken op 200 ml olie. Kies daarvoor neutrale olie zoals zonnebloem- of arachideolie.

Hoe je vervolgens te werk gaat? Doe de kruiden samen met de olie in de blender en laat mixen tot een mooie groene, gladde massa. Heb je geen blender, dan kun je ook je maatbeker en staafmixer inzetten. Vervolgens is een papieren koffiefilter je beste vriend: plaats die op een maatbeker en laat de olie daar rustig doorsijpelen. Tadaaa: een knalgroene olie lacht je toe!

Millefeuille van rode biet, Tomasu beurre blanc als illustratie van hoe zelf kruidenolie maken
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Aan de slag ermee

Het is misschien een open deur, maar er zijn weinig gerechten die níét blij worden van een paar druppen kruidenolie. Wij gebruiken het dan ook voor tal van gerechten. Op soepen (knolselderijsoep lijkt ons bijvoorbeeld geweldig met dille-olie), op salades, op pizza of op toast (lekker: basilicumolie op wat mortadella) of gewoon op een stukje vlees of vis.

Goed om te weten: je zelfgemaakte kruidenolie is minstens een week houdbaar in de koelkast. Afgesloten in een luchtdichte knijpfles of een weckpot blijft ‘ie het langst goed.

Huisgerookte heilbot met karnemelk bij Larette Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.