Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten Bijgewerkt: 24 okt 2025
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: klassieke stamppot boerenkool (het enige basisrecept dat je nodig hebt)

Hét voordeel van de donkere dagen? Dat we kunnen genieten van die typische wintergerechten zoals dit boerenkool (basis)recept mét worst.

Soms verlang je naar een echte Hollandse klassieker. Stamppot boerenkool is misschien wel het gerecht dat daarbij het meest tot de verbeelding spreekt. Met dit basisrecept zet je vliegensvlug een Nederlands maaltje op tafel. Dit boerenkoolrecept maak je uiteraard met knapperige spekjes en verse rookworst als garnituren.

Hoe lang moet je boerenkool koken? (+ meer tips voor je favoriete stamppot)

Stampot Boerenkool
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Boerenkool (basis)recept

  1. Voor dit basisrecept schil je de aardappelen en snij in blokjes van 5 bij 5 centimeter.
  2. Doe de aardappelblokjes in een ruime pan met koud gezouten water.
  3. Voeg de gesneden boerenkool toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten doorkoken.
  4. Leg nu de worst op de boerenkool en laat het geheel circa 15 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Bak ondertussen de spekjes op laag vuur krokant.
  6. Giet de boerenkool en worst af en laat zo veel mogelijk vocht verdampen.
  7. Leg de worst opzij en stamp de aardappelen en de boerenkool door elkaar heen.
  8. Voeg de boter en warme melk toe en roer door elkaar heen tot een smeuïge massa. Tip! Gebruik in plaats van de boter het vet van de uitgebakken spekjes.
  9. Breng op smaak met de nootmuskaat, mosterd, witte peper en zout.
  10. Verdeel de stamppot boerenkool over de borden, bestrooi met de uitgebakken spekjes en snijd de worst in plakjes. Die leg je erbovenop.
  11. Serveer eventueel met een zelfgemaakte jus.
Basis recept voor Stampot Boerenkool
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer Hollandse kost om van te watertanden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.