Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 15 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zuppa alla pavese (bouillon met toast, ei en parmezaan)

Zuppa pavese, of zuppa alla pavese is een troostrijke Italiaanse soep die bestaat uit bouillon, sneetjes oudbakken brood, eieren en Parmezaan. Nederige ingrediënten, zien we je denken? Je hebt werkelijk geen idéé hoe betoverend lekker de soep in feite is.

Ofwel: het meest troostrijke kommetje dat je in tijden voor je neus hebt gehad.

Koninklijk soepje

Zuppa alle Pavese is afkomstig uit de Italiaanse stad Pavia (regio Lombardije). De legende gaat dat de soep eeuwen geleden voor het eerst geserveerd werd aan de toenmalige Franse koning Francis 1, kort nadat hij een slag in de Italiaanse oorlog had verloren. Hij werd ondergebracht bij een boerenfamilie in de buurt, waar de gastvrouw moest improviseren met wat ze in huis had om zijn hongerige maag te vullen.

Ze besloot om oud brood in boter te bakken, daar een eitje op te serveren en er parmezaan overheen te raspen. Hete bouillon erover en hup: zuppa pavese vond zijn weg naar de wereld. Francis 1 bleek zo enthousiast dat hij – eenmaal terug in Frankrijk – zijn koks nog herhaaldelijke keren heeft gevraagd om het gerecht na te maken. We zeiden het toch al? Een koninklijk soepie dus. Maar bovenal het ideale voer voor als je hongerig thuiskomt en snel een portie krachtvoer op tafel wil.

Zo maak je de Zuppa alla Pavese

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Verwarm de vleesbouillon in een pannetje op het vuur. Deze moet echt goed heet zijn.

Smelt ondertussen op een andere pit de boter in een pan en voeg de sneetjes brood toe. Bak ze aan beide kanten goudbruin. Leg ze in een ovenbestendige soepkom.

Breek het ei op één van de sneetjes brood. Probeer de eidooier mooi heel te houden.

Lepel er de geraspte parmezaan over. Schenk er nu wat van de hete bouillon over met een pollepel.

Zet de zuppa alla pavese 5 minuten in de warme oven. Haal ‘m (met ovenwanten!) voorzichtig uit de oven en serveer met extra gemalen parmezaan, zwarte peper en krulpeterselie.

zuppa alla pavese
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.