Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Salade met avocado, komkommer, edamame en Aziatische dressing van Bill Granger

Je hebt misschien wel meegekregen dat op 25 december (eerste kerstdag) een grote culinaire held is overleden. We hebben het dan natuurlijk over de Australische kookboekenschrijver en kok Bill Granger. Iets dat we niet ongemerkt voorbij wilden laten gaan. Daarom maakten we zijn recept voor avocadosalade met smashed komkommer, edamame en een frisse sesamdressing.

Bill Granger schreef verschillende kookboeken, was te zien in televisieprogramma’s (Bill’s Food kon je kijken op 24Kitchen) en runde diverse restaurants in zijn thuisland.

Bill werd ook wel ‘King of Breakfasts’ genoemd, vanwege het grote succes van zijn ontbijtrecepten. Hij was bijvoorbeeld de eerste kok die een recept voor avocado toast publiceerde (in 1999), en er wordt dan ook wel gezegd dat hij de uitvinder is van dit populaire brunchgerecht.

Hij bedacht er ook ooit een variatie op; een eenvoudige avocadosalade met komkommer en een Aziatische dressing. We besloten zijn recept nog eens van stal te halen als een ode aan de Australische kok.

Avocado salade met komkommer en Aziatische dressing
Nancy van Batenburg voor Culy

Avocadosalade met komkommer en edamame

  1. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en zet opzij.
  2. Blancheer de edamame volgens de aanwijzingen op de verpakking (je kunt ze beter niet rauw eten).
  3. Zit de komkommer nog in een plastic hoesje? Laat die er dan omheen zitten terwijl je de komkommer een paar flinke klappen geeft langs alle zijkanten (dit kan ook zonder plastic hoes). Dit kan met een deegroller of met de platte kant van een mes. Oefen dan druk uit op het mes tot de komkommer over de hele lengte openbarst. Mep er bijvoorbeeld op met je vuist, of mep met het mes op de komkommer, maar plet ‘m niet helemaal.
  4. Snijd de komkommer in stukjes van ongeveer 1 cm breed. Doe ze in een kom. Snijd de avocado open en schep het vruchtvlees eruit in stukken. Voeg ze toe aan de kom. Meng ook de edamame erdoorheen.
  5. Maak de dressing. Klop daarvoor alle ingrediënten door elkaar met een vork in een kommetje. Meng de dressing en de groenten door elkaar.
  6. Leg de avocadosalade op een schaal en maak af met de ringetjes bosui, de geroosterde sesamzaadjes en de verse munt.

Meer recepten voor komkommersalade:

Avocadosalade
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.