Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 10 mei 2025
Leestijd: 3 minuten

Lente op je bord: Hollandse witte asperges met zalm en zeewier

Koken met asperges schudt zich langzamerhand steeds meer los van haar tamelijk brave imago. Niets mis met retro en klassiek, maar de nieuwe en verfrissende twists met het witte goud die we steeds vaker zien, maken ons hartstikke blij. Dus deze keer geen ham, boter en een zachtgekookt eitje, maar wél asperges met zalm, miso en zeewier!

Het geniale idee om asperges met zalm en zeewier te combineren, kwam tot ons door het Londense restaurant Brunswick House dat jaren geleden een gerecht met vis, groene asperges en zeewier serveerde. En met witte asperges kan dat natuurlijk ook.

Kontjes & schillen: wat doe je met de restjes van je asperges?

Asperges & zalm

Voor de vis kiezen we voor een vissoort die makkelijk te verkrijgen is. Zalm is dan een voor de hand liggende keuze. Het is zacht van smaak en lekker vet. Dat is precies wat de witte asperge kan gebruiken als tegenhanger.

We bakken de zalmfilet kort en hard. Dat geeft hem een krokante huid, maar ook een boterzachte binnenkant.

Zalm bakken: met deze 3 tips krijg je perfect gebakken zalm

Asperges met zalm
Ogechi Chibueze voor Culy

Asperges met zalm en… rijst?

We serveren het gerecht met gekookte witte rijst. Een combinatie die je misschien niet direct verwacht, maar ze zijn samen fantastisch. Vooral met zeewier, want dat geeft het gerecht extra diepgang en umami. Net als ansjovis in de pastasaus en miso in marinades: het is niet direct te proeven, maar zonder is het flauw.

Het zeewier gaat hier trouwens ook in de saus. Dus heb je een gezellig lentediner op de planning staan, dan kun je de rijst ook weglaten om er een fleurig voorgerecht van te maken.

Asperges met zalm en zeewier: recept

  1. Was de rijst in koud water net zo lang tot het water helder is. Kook het volgens de aanwijzingen op de verpakking samen met één norivel.
  2. Schil de witte asperges rondom en snijd één à twee centimeter van het kontje af. Zet de asperges rechtop in een aspergepan en vul die met koud water. De kopjes moeten boven het water uitsteken, dan worden ze het lekkerst. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook.
  3. Kook de asperges vijf minuten en zet daarna het vuur uit. Laat de asperges met de deksel op de pan nog tien tot vijftien minuten staan.
  4. Kook ondertussen 4 zachtgekookte eieren (6 minuten).
  5. Bestrooi de zalm met wat zout en peper naar smaak en bak in een koekenpan met een scheut olie op laag vuur met de huid naar beneden tot het korstje knapperig is. Zet het vuur hoog en bak in ongeveer een minuut de andere kant van de zalm krokant. Haal de zalm uit de pan en laat hem afgedekt rusten, zodat hij warm blijft.
  6. Scheur twee norivellen in grote stukken en voeg ze toe aan de pan. Doe er na 30 seconden één eetlepel mirin of rijstazijn bij en daarna de boter. Laat de boter smelten en voeg zodra deze gesmolten is één eetlepel sojasaus en één eetlepel miso toe en mix tot een gladde saus.
  7. Schep de gekookte witte rijst op het bord leg de asperges en zalm erop. Snijd het eitje open, zodat de dooier over de rijst stroomt. Bestrooi de asperges met zalm met extra zeewier en eventueel furikake.
Asperges met zalm
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer wit goud:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.