Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 23 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: aardpeersoep met knapperige Prosciutto & hazelnoten

Een waar gebeurd verhaal: we maakten deze goddelijke aardpeersoep, namen een hap en… moesten bijna huilen van geluk. De aardpeer (ook wel topinamboer genoemd) mag dan niet zo’n hip jasje aanhebben (hij lijkt op een stuk gember met een zwarte schil): qua smaak is ‘ie de grand cru onder de groenten. Tijd om er soep van te maken dus.

Hoe smaakt een aardpeer? Verdacht veel als een artisjok, eigenlijk. Maar ook notig en een tikkeltje zoet.

Je kunt de schil van aardperen gewoon eten, maar omdat we deze soep mooi wit willen houden, schillen we ze toch even. Dat is wel even een klusje, maar een prachtige aardperensoep zal je deel zijn. Dat schillen gaat trouwens het makkelijkst met een theelepel (net zoals bij gember), maar kan ook met een dunschiller.

Alles over aardperen: notig en een tikkeltje zoet

Aardperensoep
Nancy van Batenburg voor Culy

Aardpeersoep met hazelnoten en prosciutto

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil en was de aardperen en verdeel ze in stukjes van ongeveer 1 cm over een bakplaat. Snijd de ui ook in stukken van 1 cm en stop die samen met de knoflooktenen tussen de aardperen.
  2. Bestrooi met grof zeezout en olijfolie, hussel even en schuif ze voor ongeveer 15 minuten de oven in. Of tot de aardperen bruin zijn en je er met een mesje makkelijk in prikt.
  3. Laat de oven aanstaan en verdeel de plakken Prosciutto over een stuk bakpapier. Leg er nog een vel bakpapier op en zet er iets zwaars op (bijvoorbeeld een andere bakplaat, of een braadslee). Bak de ham in 6 tot 10 minuten knapperig in de oven.
  4. Zet een soeppan op het vuur, voeg olijfolie toe en bak de gesnipperde ui en knoflook in 10 minuten zacht (ze mogen niet verkleuren!). Voeg de geroosterde aardperen, ui en knoflook toe samen met het takje tijm. Giet er net zoveel bouillon op tot de groenten onderstaan.
  5. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken en check of de aardperen zó zacht zijn, dat ze bijna uit elkaar vallen. Doe dan de room erbij en zet het vuur hoog, tot de soep tegen de kook aan zit.
  6. Zet het vuur uit, vis het takje tijm uit de pan en pureer de soep helemaal glad. Je kunt ‘m eventueel nog zeven, maar dat hoeft niet.
  7. Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge koekenpan en hak ze in grove stukjes. Meng ze in een kommetje met een scheutje olijfolie en wat grof zeezout.
  8. Dien de soep op met wat verkruimelde Prosciutto en hazelnoten. Bestrooi tot slot met de achtergehouden tijmblaadjes.
Soep van aardpeer recept
Nancy van Batenburg voor Culy

Lekker aardperen-recept gezocht? We got you!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.