Auke Sprangers
Auke Sprangers Culinair nieuws 13 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Twee (!) jonge Nederlandse chefs genomineerd voor de titel ‘World’s Best Young Chef’

Dat de toekomst van de gastronomie veelbelovend is, hebben we inmiddels in de gaten. Niemand kijkt er meer van op wanneer een chef van een opkomend restaurant onder de dertig is. Voor de vijfde keer gaat S.Pellegrino dan ook met een jury van gerenommeerde chefs op zoek naar de World’s Best Young Chef tijdens de De S.Pellegrino Young Chef Academy Competition. Een wereldwijde competitie dus, waar deze keer niet één, maar twee Nederlandse chefs voor zijn genomineerd.

World’s Best Young Chef

De S.Pellegrino Young Chef Academy is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt om hun gastronomische grenzen te verkennen.

Eerder schopte ‘onze’ Friso van Amerongen het al tot de finale, toen nog souschef bij RIJKS*, met Joris Bijendijk als mentor. Inmiddels is hij te vinden in de keuken van het tevens Amsterdamse Wils*, sinds 2021 bekroond met een ster.

Culy was bij de uitreiking van The World’s 50 Best in Londen: zo was dat

Jet Loos
San Pellegrino

Twee Nederlandse chefs

De twee Nederlandse chefs die deze keer in de startblokken staan om op 24 en 25 oktober in Kopenhagen te koken voor een plek in de wereldwijde finale in Milaan, zijn Eddie Meijboom en Jet Loos.

Haarlemse chef Eddie Meijboom heeft met zijn 26 jaar al een flinke berg ervaring opgedaan, onder andere bij Cheval Blanc* onder Huub van der Velden en La Rive onder Roger Rassin. Met zijn oud-leermeester bij Fris – Rick May – opende hij in 2020 het modern Spaanse restaurant Bodega, waar Meijboom nu als chef-kok in de keuken staat.

Jet Loos

De pas 23-jarige (!) Jet Loos kookte voorheen bij o.a. De Groene Lantaarn** en Restaurant Perceel*. Na het afronden van haar studies vertrok ze naar haar geliefde Scandinavië voor een stage in de keuken van RE-NAA**.

Maar wat als een stage begint, verandert binnen vijf maanden in een baan als chef de partie patisserie:

Jet: “De producten in Noorwegen zijn zo mooi en ik vind Scandinavische stijl van koken heel interessant. Ik móest daar naartoe. In mijn gerecht voor de competitie zie je zowel die liefde voor Scandinavië als mijn Nederlandse roots terug. Het weerspiegelt écht wie ik ben.”

Eddie Meijboom

De competitie

Zowel Jet als Eddie zijn druk in de weer dus, net als de overige deelnemers – allemaal 30 jaar of jonger. Ze ontwikkelen ieder een eigen signatuur gerecht waarmee ze op één bord hun culinaire visie voorschotelen. Iedere deelnemer krijgt daarbij begeleiding van een door henzelf gekozen mentor.

Fun fact: uit meer dan 1000 ingezonden gerechten selecteerde de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition enkel de meest veelbelovende recepturen.

De finale

In de regionale finales laten de genomineerde chefs hun vaardigheden proeven aan een jury van bekende topchefs. Tijdens de Noord-Europese finales beoordelen Nederlandse chef Jacob Jan Boerma, Mark Moriarty, Kamilla Seidler en Tommy Myllymäki alle gerechten.

Op 24 en 25 oktober 2022 koken Jet en Eddie voor een plek in de wereldwijde finale om de World’s Best Young Chef-titel in Milaan. Spannend dus.

Benieuwd naar de ontwikkelingen? Volg de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition dan via Instagram.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.