Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe gastchef bij RIJKS*: Kamilla Seidler van Gustu

Misschien heb je nog nooit van Kamilla Seidler gehoord. Maar geloof ons: deze dame wil je kennen. Ze is geboren in Kopenhagen en verkaste in 2012 naar Bolivia, om daar restaurant Gustu te runnen, van de makers van Noma. Ze wordt de beste vrouwelijke chef van Latijns-Amerika genoemd. Van 6 t/m 8 oktober kun je haar gerechten proeven bij RIJKS!

Gustu is inmiddels twee keer uitgeroepen tot het beste restaurant van Bolivia en Kamilla heeft zichzelf op de kaart gezet als beste vrouwelijke chef van Latijns-Amerika. In oktober kookt ze samen met de chefs van RIJKS in Amsterdam een lunch & diner menu.

Kamilla Seidler

Ingrediënten van Boliviaanse bodem

Bijzonder is dat de chef niet alleen de sterren van de hemel kookt, maar zich ook inzet voor de verbetering van de levensomstandigheden voor boeren en culinaire innovatie.

Zo werken ze bij Gustu volgens de ‘0-kilometer-filosofie’, wat inhoudt dat ze alleen ingrediënten van Boliviaanse bodem gebruiken, afkomstig van kleine ondernemers. Dat levert gerechten op als rauwe alligator met poeder van hibiscus en komkommer uit het Amazonegebied.

Kamilla Seidler

Who run the world? Girls!

In een interview op website The world’s 50 best restaurants zegt Kamilla over haar kookstijl: “Als ik in Denemarken kookte, bedacht ik eerst het menu en kocht ik daarna ingrediënten om te zien of het eindresultaat me beviel. In Bolivia moeten we beslissen wat we kunnen maken met de ingrediënten die voorhanden zijn.

We kunnen niet tegen een familie zeggen die geen schoenen voor hun kinderen kan betalen dat we hun grote aardappelen niet willen kopen. We moeten de aardappelen gebruiken van kleine ondernemers en dat betekent dat we iets moois moeten maken van die grote aardappelen, niet alleen de mooie kleine.”

Ook runt ze bij Gustu een kookschool voor kansarme kinderen. Er zijn 11 cafés in Bolivia en 2 in Colombia waar kinderen worden opgeleid tot koks. Ben je geïnteresseerd in haar filosofie daarover, bekijk dan zeker onderstaande video.

Hier wil je bij zijn!

Benieuwd naar de gerechten die Kamilla kookt bij RIJKS? Ze is van 6 t/m 8 oktober te gast en serveert in samenwerking met RIJKS een speciaal lunch & diner menu. Reserveren kan online.

De afgelopen maanden stonden ondermeer Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Fergus Henderson (St. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali) en Dan Hunter (Brae, Australië) bij RIJKS in de keuken.

Kamilla Seidler
Bron: Luis Fernández - GUSTU
RIJKS in Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.