Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 19 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy nam alvast een kijkje in Tony’s Chocolonely Chocolate Bar in Amsterdam

Na twaalf Tony Classics en ontelbare limited editions en estafetterepen, vonden ze het bij Tony’s Chocolonely tijd voor iets nieuws. En dan geen nieuwe smaak, maar iets grootser en out of the bar. Wat dat dan is? Een gloednieuw Tony’s walhalla: de eerste Tony’s Chocolonely Chocolate Bar!

Dit walhalla is in feite een verlengde van de Tony’s Superstore die al een tijdje in de Beurs van Berlage zit. Jep, dat is die Tony’s winkel waar je je eigen chocolade reep kunt laten maken. Suggestie: je gaat eerst naar de Superstore om je eigen chocoladereep te laten maken en terwijl je wacht tot ‘ie klaar is, plof je neer in de gloednieuwe bar. We weten het: dit klinkt als een topidee.

Culy ontdekt Tony's Chocolony Chocolate Bar
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Crazy about chocolate

Culy mocht alvast een kijkje nemen in de Tony’s Chocolonely Chocolate Bar (#luckyday). Die is behoorlijk groot en zit aan de straatkant, met zicht op het Damrak. De bar heeft dezelfde openingsuren als de winkel (van 10:00 tot 21:00 uur). De bedoeling is dat je in de bar terecht kunt voor ontbijt, lunch en diner. Of om het met de woorden van Tony’s te zeggen: de hele dag feest!

Wat je meteen meekrijgt is het ‘crazy about chocolate‘-aspect uit hun slogan: er ligt een toonbank vol brownies, soesjes, shortbreads en Tony’s-taart, er zijn chocoladefonteinen en er hangt een kroonluchter gemaakt van chocoladerepen. Aan Tony-gekte geen gebrek. Kan chocolade teveel zijn? Hier in elk geval niet!

Chocoladeburger van Tony's Chocolony Chocolate Bar
De melkchocoladeburger met marshmallow! Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Chocoladefontein en Bieterballen

Op het menu staan naast zoetigheden trouwens ook hartige gerechten als tosti’s, zoete aardappelfrietjes of een vega zeewierburger. Daar zit geen chocolade in, maar niemand houdt je tegen om je tosti even te gaan dippen in één van de chocoladefonteinen. Dat kan gewoon namelijk!

Die fonteinen (met wit, melk en pure chocolade) draaien 24 op 24 en zijn onderdeel van een kraampje waar je een stuk cake kunt versieren met alle bekende Tony toppings (en meer): van karamel zeezout tot knettersuiker en amandelschaafsel. Ook dat testen we uit en ons innerlijk kind beleeft een toptijd.

Daarnaast zijn er ook nog Bieterballen en kaaskroketten (om te dippen in mosterd en pure chocolade (!)), bubbelwafels met ijs en toppings, pretzels en tomatensoep. Ook wie geen zoetekauw is, komt hier ruimschoots aan zijn trekken.

Cake versieren bij Tony's Chocolonely's Chocolate Bar
Zelf versierde cake met Tony-toppings. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
s'mores bij Tony's Chocolonely Chocolate Bar
Bron: Tony's Chocolonely

Serious about people

Maar er is nog een ander deel van het verhaal dat belicht moet worden. De bekende Tony’s slogan luidt namelijk: Crazy about chocolate, serious about people, en ook dat laatste aspect is een belangrijk verhaal om te vertellen. Via een paar interactieve tools in de bar wordt duidelijk hoe donker de keerzijde van een heerlijk stukje chocolade kan zijn.

Maar niet bij Tony’s, want daar maakten ze vanaf moment één korte metten met slavernij en andere wantoestanden binnen de cacao-industrie. Als dat geen reden is om je bitterbal eens ruimschoots in de chocolade te dopen, weten wij het ook niet meer…

Chocoladefontein bij Tony's Chocolonely Chocolate Bar
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Tony’s Chocolonely Chocolate Bar

Damrak 213, 1012 ZH Amsterdam

Tony’s Chocolonely Chocolate Bar is vanaf 1 juli dagelijks geopend van 10u tot 21u. 

Meer chocolade?

Tony's Chocolony Chocolate Bar
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.