Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 9 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Ta Toru: Molukse gerechten in een fris jasje en sublieme pandancocktails

Ken jij veel Molukse restaurants? Wij ook niet. Gelukkig is er in ieder geval één plek waar wij vanaf nu naartoe gaan als we zin hebben in de warme smaken van de Molukse keuken: Ta Toru in de Amsterdamse Pijp.

Ta Toru in Amsterdam

Kenners weten wellicht dat Ta Toru geen nieuwe naam meer is in onze hoofdstad. Ta Toru huist al een tijdje in The Food Department, die toffe foodmarkt in de Amsterdamse Magna Plaza. Daar won de Molukse streetfood-stand aan bekendheid met hun legendarische satés.

Maar het kriebelde bij team Ta Toru om mensen nog veel meer kanten van de Molukken te laten zien. Hun tweede vestiging in de Pijp, die meer focust op de dinerervaring, werd een feit.

Ta Toru De Pijp
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Van pannenkoeken naar saté

Even een woordje over het pand. Ta Toru gebruikt namelijk dezelfde ruimte als Moak Pancakes. Hoe zit dat precies? Zodra de pancake-bar de deuren sluit, transformeert team Ta Toru de zaak binnen een half uur (!) naar hun eigen Molukse stekje. Dat doen ze door kleine dingen aan het interieur te veranderen en de tafels op hun manier te dekken.

Die transformatie is bijzonder geslaagd. Ta Toru voelt écht aan als een op zichzelf staand restaurant dat op een subtiele manier de sfeer van de Molukken uitademt.

In de kelder van het gebouw huist dan weer cocktailbar Bar Mokum, waarmee Ta Toru samenwerkt voor de cocktails. Iets in ons vermoedt dat dit soort samenwerkingen nog veel meer zullen plaatsvinden in het horecalandschap van de toekomst. Ta Toru levert in ieder geval bewijs hoe goed dat kan werken.

interieur bij Ta Toru
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Molukse tantes

Maar hoe zit het met het eten? “Bij Ta Toru geven we onze eigen draai aan de Molukse keuken. We vinden het leuk om een hedendaagse invulling te geven aan traditionele gerechten. Molukse tantes leveren daar af en toe commentaar op. Zij wijzen er ons dan op dat bepaalde gerechten niet authentiek zijn, en dat klopt! Maar wij vinden dat dat niet zoveel uitmaakt, het belangrijkste is dat de gerechten gewoon lekker zijn”.

En dat zijn ze. Het keukenteam van Ta Toru permitteert zich dan wel een rebelse culinaire vrijheid, ze doen het op een héél goeie manier. Wat daarnaast ook opvalt, is hoe extreem verwelkomend het personeel is. Met liefde en vol trots praat het personeel over hun keuken en die liefde sijpelt onmiskenbaar door in de kwaliteit van het eten.

Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dineren bij Ta Toru

We beginnen de avond met cocktails en oesters. Elke cocktail heeft minstens één ingrediënt dat knipoogt naar de Molukken. Een Espresso Martini met spekkoek, een non-alcoholische ‘Ik ben de Pisang’ en de Mata Hari met pandanlikeur, wodka, limoen en passievrucht. Wij kiezen die laatste en zijn meteen danig onder de indruk. Wat een heerlijk smeuïg, perfect gebalanceerd drankje. Als dit het niveau is voor de rest van de avond, dan zitten we hier goed.

En ja hoor, ook de oesters met Pepesan saus smaken naar meer. Oesterpuristen mogen dan pleiten voor oesters met niet te veel opsmuk, wij hebben hier letterlijk niets op aan te merken.

cocktail en oesters bij Ta Toru
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Molukse ceviche

De rest van het menu is ingedeeld in starters, sticks, salads en sides. De starters zijn stuk voor stuk originele deelgerechten waarvan we gerust de hele kaart zouden kunnen bestellen. Uit nieuwsgierigheid gaan we voor de bananenbloesem met Pepesan, avocadocrème en gefrituurde tempeh.

Bananenbloesem blijkt van nature een ziltige, visachtige smaak te hebben. De chefs hebben daar slim op ingespeeld door er een smaakvol vegan gerecht van te maken. Want jongens, hoe heerlijk romig, spicy en mals is dit? Dit zijn nieuwe smaken die ons doen beseffen dat de Molukse keuken een héle interessante wereld is om verder te ontdekken.

Bananenbloesem bij Ta Toru
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Starter numero twee wordt de verse tonijn met kenarinoten (zoete Molukse amandel) en cassavechips. Dit lijkt wel op een Molukse versie van ceviche: ontzettend malse tonijn, een lekker krokantje door de noten en een welkome spice door de sambal matah. Als je ons zou vertellen dat we met onze neus in de Molukse zon zouden zitten, dan zouden we het geloven.

Tonijn met cassavechips bij Ta Toru
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Op naar de sticks

Als hoofdgerecht krijgen we een selectie satés (sticks) die stuk voor stuk fantastisch zijn. Zo is er een versie met padron pepers, ketjap, gesmolten kaas en kruimels van huisgemaakte rode bieten-kroepoek. De gegrilde padron-pepers hebben wat ons betreft puur al niet veel meer nodig door hun lichtbittere, rokerige smaak. Maar door het zoete van de ketjap en de zoute gesmolten kaas wordt dit gerecht al helemáál een feestje.

Padron peper saté bij Ta Toru
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

Wat de andere satés betreft kunnen we je alleen maar op het hart drukken dat ze net zo schitterend zijn. De ene met sappige kabeljauw, gamba’s en sambal ijo, de ander met sticky kip- of varkensvlees en creatieve toppings als rempejek (een soort hartige pindakoek) en gepekelde groenten.

De hele tafel wordt gevuld met spannende, frisse combinaties en met elke hap begrijpen we beter de eigenheid van de Molukse keuken. Heerlijke kokosrijst, cocktails met banaan, sticky vlees met ketjapmarinade,… Hier geen less is more, maar een spetterend Moluks feest vol smaken en kleuren.

Sticks bij Ta Toru
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Nieuw favoriet adresje

We kunnen moeilijk vertrekken zonder de Kopi Spekkoek te proeven: de Espresso Martini met spekkoek likeur, espresso en huisgemaakte vanillesiroop. Inmiddels weten we immers hoe hoog het niveau van de cocktails ligt (en eerlijk gezegd hadden we op voorhand ook al bedacht wat voor een sublieme afsluiter dit zou zijn).

Verwachtingen ingelost? Absoluut. We maken er dan maar meteen een laatste proost van om te vieren dat we een nieuw favoriet adresje aan ons lijstje kunnen toevoegen…

Espresso Martini met spekkoek bij Ta Toru
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Ta Toru

Ferdinand Bolstraat 11b
1072 LA Amsterdam

Ta Toru is geopend van donderdag tot en met zondag voor diner. Check de website voor de actuele openingstijden. 

Meer hotspots in Amsterdam?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.