Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 12 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Bij Grizzl in Amsterdam is elke snack óók verkrijgbaar in een vega(n) variant!

De Amsterdamse Wallen heeft op culinair vlak niet meteen de meest aantrekkelijke opties. Ze zijn er wel, maar je moet goed zoeken naar de écht leuke zaakjes temidden van alle cupcakebakkerijen en souvenirwinkels. Daar een zaak openen die net wat anders is, getuigt dus van behoorlijk wat lef. Toch is dat precies wat Chloé en Philip gedaan hebben. Een jaar geleden openden ze er Grizzl: een snackbar 2.0 waar je – in tegenstelling tot reguliere snackbars “niet met dat schuldgevoel naar buiten loopt omdat je beseft dat je crap hebt gegeten”.

Op het eerste gezicht valt het je misschien niet zo op, maar als we een bezoekje brengen aan Grizzl en met eigenaars Chloé en Philip praten, merken we: dit is een snackbar waar een verhaal achter zit. Hier is over nagedacht!

Eigenaars Chloé en Philip in de Grizzl-Biro voor de gevel. Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Meet Grizzl: fijnproever onder de beren

De vraag die spontaan bij ons opkomt is: waar komt de naam Grizzl eigenlijk vandaan? Daar blijkt een leuk verhaal achter schuil te gaan: “Toen we naar een naam zochten, ontdekten we dat de grizzlybeer de enige beer is die als een soort bezetene op zoek gaat naar het lekkerste eten. En hij is kritisch: een fijnproever.”

Dat steeds op zoek gaan naar lekker en goed eten, daar herkenden de eigenaars zichzelf wel in. “Onze missie is om steeds te zoeken naar de beste leveranciers met mooie producten. Daarnaast werken we zoveel mogelijk seizoensgericht – zo hadden we in de herfst een kroket met kastanje en pastinaak – én met lokaal geproduceerde ingrediënten”.  Precies zoals het een echte grizzlybeer betaamt, dus.

Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Meat The Veggies

En met hun neus voor lekker eten, bedachten Chloé en Philip ook nog eens dat Grizzl een snackbar moest zijn waar zowel vleeseters als vega(n)s hun ding kunnen vinden. Dat verklaart hun leus #Meattheveggies. “Wij geloven dat de plant het uiteindelijk wel van het vlees zal winnen, maar zoiets gebeurt geleidelijk aan, niet van de ene dag op de andere. Tot die tijd willen we vooral de drempel verlagen om vaker vegetarisch te eten, én daarnaast ook vlees van kwaliteit blijven aanbieden.”

Dat doen ze met een slim menu waarbij de opties met vlees steeds een vega(n) tegenhanger krijgen. We beseffen spontaan wat voor een ideale plek dit is voor teamuitjes met teams die bestaan uit vegans, vega’s en vleeseters. Of voor twee vrienden waarbij de ene net wél zin heeft in vlees en de ander het liever vega wil houden. Of gewoon voor iedereen die houdt van een lekkere hap.

Fotografie: Nancy Van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Bitterballen met kokos en Thaise curry

Want lekker zijn ze, die Grizzl-snacks. Zo proeven we de vegan bitterballen met kokos en spicy Thaise curry-vulling. Superlekker, en heel anders dan de gebruikelijke bitterballen waarbij je je vragen stelt bij de samenstelling van het vlees.

Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Ook bij de kaassoufflés proef je duidelijk het verschil. Vaak worden die gevuld met nep- of smeltkaas, maar in deze kaassoufflés proef je gewoon écht goeie kaas die geproduceerd wordt in het Groene Hart.

Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Vervolgens komen ook de loaded fries (één vega, één met Szechuan kip) op tafel, een favoriet van Chloé. De olie in de friet is bewust zo neutraal mogelijk gehouden zodat de smaak van de aardappel beter tot zijn recht komt.

Ook leuk vinden we hoe het onderscheid tussen vega en vlees visueel duidelijk wordt door de rode en de groene mandjes. Dat houdt het overzichtelijk, maar het heeft ook iets speels en laagdrempelig. Nope, een gezelschap met verschillende dieetwensen betekent niet noodzakelijk ingewikkeld gedoe!

Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Tot slot proeven we ook nog de Hot Chicken Burger en de vega The Panda Bear Burger. Van die eerste krijgt Philip naar eigen zeggen tranen in de ogen elke keer dat hij die proeft. We hebben niet veel nodig om dat te begrijpen: het vlees is stevig maar ook sappig en de combinatie met de sriracha, de Cheddar en de rode kool is on point.

Qua smaak hoeft de vegaburger – hier wordt het vlees vervangen door een erwtenburger – trouwens niet voor onder te doen. En hadden we al gezegd dat de kleuren van de burger ons helemaal vrolijk stemmen?

Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

De grizzlybeer welkomt jullie

Kortom: wil je écht goeie friet? Wil je wel snacken, maar niet met een gigantisch schuldgevoel? Wil je met je vegan vrienden uit eten zonder dat je zelf je vlees moet missen?

Maak de grizzlybeer in jou dan wakker en begeef je als een bezetene naar De Wallen.

Openingtijden en adres Grizzl

Oude Doelenstraat 4
1012 ED Amsterdam*

Grizzl is dagelijks geopend van 12u tot 21u (en in het weekend tot 22u)

*Grizzl heeft ook nog twee andere locaties – op de Zuidas en op het Gelderlandplein. Check de website voor meer info.

Meer snacken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.