Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 5 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Wils: na een jaar nog steeds één van de spannendste restaurants van ons land

Wils in Amsterdam is wat ons betreft één van de spannendste restaurants van de afgelopen tijd. Het restaurant is onder de hoede van Joris Bijdendijk, maar chefs Erwin Oudijk en Friso van Amerongen zijn degenen die het vuur brandend houden in de keuken. Ook nu ze door de lockdown gedwongen zijn om zich te richten op afhaalmaaltijden.

Wils 1 jaar

Op dezelfde avond dat er in een persconferentie een nieuwe lockdown voor de horeca wordt afgekondigd, zitten we bij restaurant Wils te genieten van hun ‘anniversary diner’.

Het restaurant bestaat dan precies een jaar en viert dat onder andere met een menu van signature dishes: favoriete gerechten van de toprecensenten. De schrijvende pers was de afgelopen tijd lovend over Wils. Het NRC bekroonde het restaurant zelfs met een 9-. En ook Culy noemde Wils toen al een “unieke culinaire hotspot in Nederland die je – als je een beetje van lekker eten en alles daaromheen houdt – gewoon gezien móét hebben.”

> Lees hier onze eerdere review over Wils.

Anniversary cocktails bij Wils
Justin de Nooijer voor Culy

Voor de tweede keer op slot

Lang de tijd om van hun eerste verjaardag te genieten, hadden ze dus niet bij Wils. Want wederom moest het restaurant de deuren sluiten. En voor hoelang? Ondanks het slechte nieuws dat is binnengekomen, laat Team Wils zich op die bewuste avond niet kennen. Ze zijn vastbesloten er een toffe avond van te maken. Out with a bang.

En wat is voor een foodie die graag uit eten gaat nou een betere plek om zo’n laatste avondmaal buiten de deur te genieten dan bij Wils? Wij voelen ons de lucky ones, omdat we ons geen toffere laatste avond uit hadden kunnen wensen.

Bron: Restaurant WIls

Wils voor thuis

Gelukkig houden ze ook in de tussentijd het vuur brandend met afhaalmaaltijden. De chefs bereiden elke week 3 gangen voor thuis met gerechten van het vuur voor je. Bakker Maxim Rolvink bakt het brood en pastry chef Tania Yabra zorgt voor het dessert.

Om je aan te sporen hier vooral een keer zo’n verrukkelijke portie take-away af te halen, nemen we je mee door de foto’s van ons spreekwoordelijke laatste avondmaal bij Wils.

> Ook tijdens de eerste lockdown probeerden we al eens zo’n afhaalmaaltijd van Wils voor je uit. Check hier hoe goed dat was

Restaurant Wils 1 jaar
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Krokantje van pastinaak met amaranth en koffiekombucha. De amuse is lekker rokerig, doordat de amaranth is gemarineerd in de koffiekombucha. Wát een start.

Wils anniversary
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Pompoen met salieolie, amandelcrème en sinaasappel. De sinaasappel snijdt knap door dat weeïge zoete dat pompoen soms kan hebben. Fantastisch lekker.

Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Langoustine met mergvet, radicchio en granny smith. De brioche van oranjebloesem is bedoeld om te dopen in het mergvet. Moeten wij je nog vertellen hoe lekker dit is?

Ook bijzonder: bij de langoustine krijgen we een alcoholvrij drankje in de vorm van appelsap van Granny Smith, geïnfuseerd met nori. Daardoor krijgt het sap iets hartigs en iets ziltigs: perfect passend bij de langoustine (dit drankje gaan we thuis ook proberen te maken, dat snap je…)

Restaurant Wils 1 jaar
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Andijvie met saus van mosselen, forelkaviaar, calamari en zeewier. Heerlijk ook de textuur van die bolletjes die knappen in je mond. En de saus… die is fantastisch. Die hebben we met het brood opgesopt.

We proeven loeigoede zuren terug in alles –  veelal tot stand gekomen door fermentatie – en flink veel umami.

Venkel bij Wils
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Venkel met beurre blanc en sinaasappel. We krijgen een rode wijn bij de venkel die iets rokerigs heeft. Een interessante combinatie, vooral omdat het gerecht dat niet heeft en zo toch een smokey element wordt toegevoegd – de signatuur van Wils.

Wilde eend met mole
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Wilde eend met mole van bieten en witte chocolade. Daarbij gepekelde bramen, bieten die in de as zijn geroosterd en een saus van bramen.

Hoeveel opwindende en spannende chefs menu’s we ook eten, het hoofdgerecht is meestal toch klassiek. Niet bij Wils: de opwindende lijn wordt voortgezet met smaken en combinaties. Met vuur & fermentaties als codewoorden.

Dessert bij Wils
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

We sluiten af met bruine boterijs, honeycomb, duindoornbes en madeleine. Daarbij drinken we een honingkombucha met duindoornbes. De perfecte combinatie.

Steun je favoriete restaurants!

Meer van dit soort lekkers kun je de komende tijd dus afhalen bij Wils. En we kunnen het niet genoeg benadrukken: de horeca heeft écht jouw steun nodig om te kunnen overleven. Maak dus zoveel mogelijk gebruik van mogelijkheden voor (tijdelijke) take-away. Da’s het minste wat je kunt doen, én… helpen was nog nooit zo lekker, natuurlijk.

Kijk hier voor meer informatie over de take-away van Wils en om te bestellen.  

> Culy bracht alle Culy-approved spots die jouw hulp kunnen gebruiken in kaart: Tweede lockdown: bij deze restaurants kun je (opnieuw) afhalen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.