Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 29 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de leukste nieuwe kookboeken van de herfst

Ze zijn verser dan vers van de pers (en sommige moeten een dezer dagen nog verschijnen), maar we hebben ze voor je in een lijstje gezet: de leukste nieuwe kookboeken van de herfst. Heel veel lekker leesvoer om dit najaar de heerlijkste gerechten mee op tafel te zetten.

De leukste nieuwe kookboeken van de herfst:

Greenfeast – Nigel Slater

Eigenlijk is het altijd al een beetje herfst (en winter) met Nigel Slater, want de Britse culinair schrijver sleept ons altijd weer de donkere maanden door met zijn kookboeken. Het zit ‘m ondermeer in zijn warme schrijfstijl, daarbij komt de auteur er ook voor uit dat het zijn favoriete periode van het jaar is. Kijk bijvoorbeeld maar naar zijn Culinair Winterdagboek.

Helemaal nieuw is zijn boek Greenfeast – de lekkerste groentegerechten voor de herfst en de winter: het tweede deel van het Greenfeast-tweeluik. In 110 recepten brengt hij hierin zijn ode aan de herfst en winter en al het lekkers dat deze seizoenen te bieden hebben. Zelfs de grootste herfst-hater zal hier warme gevoelens van krijgen.

Greenfeast van Nigel Slater (Fontaine Uitgevers) is te koop voor € 27,50

De bomvolle oven van Van Boven – Yvette van Boven

NRC Handelsblad noemde Yvette van Boven onlangs nog “de diva van home cooking”. En als iemand het voor elkaar krijgt om ons weer richting keuken te krijgen, dan is het Yvette wel. Met altijd weer die magische combi tussen spannende smaken, zonder al te ingewikkelde bereidingswijzen.

Yvette deelt al jarenlang wekelijks een lekker ovenrecept in Volkskrant Magazine; die bijna 200 recepten zijn nu verschenen in een bundel. Duidelijk, foolproof en inspirerend. Deze oveninspiratie is precies wat we nodig hebben om het najaar extra knus en gezellig te maken. Want bedenk: als je thuis werkt, kun je ondertussen makkelijk iets lekkers in de oven schuiven.

De bomvolle oven van Van Boven van Yvette van Boven (Nijgh Cuisine) is nu te koop voor € 29,99

7 x anders – Jamie Oliver

De insteek van 7 x anders is een interessante: Jamie heeft voor dit boek onderzocht welke ingrediënten we elke week in onze winkelmandjes stoppen. Wat blijkt? We kopen massaal dezelfde dingen. Denk aan kipfilet, zalmfilet en aubergines. Dat zit vastgeroest in onze routine, net als de gerechten die we er vervolgens mee koken. Omdat we druk zijn of geen inspiratie hebben.

> Lees ook: Culy sprak Jamie Oliver over zijn nieuwe kookboek: 7 x anders

Voor zijn nieuwe kookboek gaat Jamie Oliver uit van de 18 meest gekochte ingrediënten. Per ingrediënt (denk aan broccoli, zoete aardappel en gehakt) toont hij je 7 verrassende nieuwe manieren om ze te bereiden. En Jamie belooft: “Maximale smaak, minimaal gedoe.” Zoals alleen hij dat kan.

7 x anders van Jamie Oliver is verschenen bij Kosmos Uitgevers en is nú te koop voor € 29,99

Sambal – Titi Waber

Wat ons betreft is een nieuwe hobby het leukste cadeau dat je jezelf kunt geven anno dit corona-tijdperk. En een culinaire hobby heeft dan natuurlijk in meerdere opzichten een streepje voor. Al eens gedacht aan zelf sambal maken? Met het boek Sambal is dat project helemaal in kannen en kruiken.

Auteur Titi Waber ken je als de chef van Indonesisch restaurant Blauw. Wij gaven haar onlangs nog een podium voor onze reeks interviews met vrouwen in de food wereld. Leuk weetje: Titi hield zelf eigenlijk helemaal niet zo van sambal, maar ze hield er wel van om het te maken. Inmiddels is ze helemaal om en maakte ze dit boek met 50 recepten voor sambal. Van sambal tomat (met tomaat) tot aan sambal sedap (sedap betekent lekker) en sambal ikan (met vis).

> Sambal – 50 recepten met pit – van Titi Waber (Terra) is te koop voor € 23,99. 

Een boek over brood – Issa Niemeijer-Brown

En als we het dan toch over nieuwe hobby’s hebben: zelf brood bakken is zó booming dat er ten tijde van de lockdown geen grammetje bloem meer te krijgen was. Inmiddels zijn de schappen weer aangevuld en da’s maar goed ook, want met het nieuwe boek van Issa Niemeijer-Brown wil je er weer heel wat kilootjes bloem doorheen gaan jagen.

Je kent zijn naam waarschijnlijk wel van Gebr. Niemeijer: één van de beste bakkerijen van Amsterdam (zie ook Culy’s Croissant Contest). In dit boek brengt hij broodbakken terug tot de basis, tot begrip, gevoel en intuïtie. Toegankelijk en zonder pretentie. Yvette van Boven en Cees Holtkamp zijn fan.

Een boek over brood van Issa Niemeijer-Brown (Uitgeverij Brandt) is nu te koop voor € 30,-. 

Flavour – Yotam Ottolenghi

Yay, hier is ‘ie dan: de laatste nieuwe parel van de kookgod en zijn co-auteur Ixta Belfrage: Flavour! Ook hier weer ligt de focus (net als bij Plenty en Plenty More) op groenten, maar ook op zijn vertrouwde Ottolenghi-smaken én de gepeperde smaken uit de Zuid-Amerikaanse keuken.

Denk aan recepten als geroosterde, ingelegde knolselderij met een zoete chilidressing, portobellosteaks met puree van limabonen en superzachte courgettes met harissa en citroen. Zo lekker kunnen groenten zijn.

> Flavour – heel veel groente, nog meer smaak – van Yotam Ottolenghi (Fontaine Uitgevers) is nú te koop voor € 32,- euro. 

Ottolenghi Flavour

INDOSTOK – Vanja van der Leeden

We hadden al INDOROCK; in oktober verschijnt daarbij INDOSTOK. Omdat er niks zo onweerstaanbaar is als een dampend sateetje, besloot Vanja er een compleet boek aan te wijden. Vlees, vis, zoet en vega: Vanja serveert je de lekkerste saté, in ABC-stijl.

“Waar instant hit INDOROCK een eigenzinnige ode was aan de Indische keuken, zingt INDOSTOK een vurige love ballad voor saté waar de vonken vanaf spatten. Ontsteek het vuur en rock je stok!” – aldus de cover van dit boek. Wij kunnen niet wachten.

INDOSTOK van Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine) verschijnt op 15 oktober en zal te koop zijn voor € 22,50. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.