Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 15 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Feest: Hilton Amsterdam serveert nu Napolitaanse pizza met champagne!

Heb je énig idee hoe lekker Napolitaanse pizza is? Pizza uit Napels heeft niet voor niets de status van cultureel erfgoed. In Nederland kun je de real deal nog niet zo vaak proeven, maar het Hilton Amsterdam brengt daar verandering in. Pizzakoning Dario Guerrasio is daar namelijk neergestreken om er de beste Napolitaanse pizza te serveren in combinatie met bubbels. Die kun je tot en met 14 november gaan proeven! Feest.

Om kennis te maken met de Napolitaanse pizza, mag Culy in de keuken van het Hilton Amsterdam duiken. Pizzaspecialist Dario Guerrasio en zijn team nemen ons daar mee in de wereld van het Napolitaans pizza bakken. We ontdekken niet alleen wat voor een wonderlijk vak dat is, maar ook hoe góddelijk lekker een Napolitaanse pizza hoort te zijn.

Napolitaanse pizza
Bron: Winnie Verswijvel

Napolitaanse pizza in een notendop

Napolitaanse pizza is zacht met een gepofte, luchtige korst. Dat is anders dan de krokantere pizza’s uit de rest van Italië. Eet je een stuk Napolitaanse pizza uit het vuistje, dan moet je die dubbelvouwen om te vermijden dat de kaas eraf druipt.

Daarnaast zijn de ingrediënten nergens zo zorgvuldig uitgekozen als in Napoli. We leren dat de kwaliteit echt de allerbeste moet zijn. Dat gaat van het type bloem tot een bepaalde olijfolie tot de San Marzano tomaten en superverse fior di latte uit Campanië. Ook dit is heel anders dan in andere Italiaanse regio’s: “In Rome they would serve any type of tomato”, klinkt het lichtjes bekritiserend.

Tot slot is het bereidingsproces uniek. Want wist je dat men voor Napolitaanse pizza altijd met z’n tweeën te werk gaat? Één chef kneedt het deeg, de ander schikt het in de juiste vorm op de ovenspatel. Echt vakmanschap dus.

Dario Guerrasio die Napolitaanse pizza maakt
Pizzakoning Dario Guerrasio / Bron: Winnie Verswijvel

The making off

Het deeg (bestaande uit de juiste hoeveelheid bloem, water, gist en een druppeltje olijfolie) moet minstens 12 uur rijzen. Zo komen er kleine, gelijkmatig luchtbellen in die de pizza elasticiteit geven. Na het beleggen gaat de pizza op 350 graden (!) de oven in. Dat is zó heet dat de pizza maar anderhalve minuut nodig heeft om te bakken.

Toch is dat bakken zo makkelijk nog niet. Gedurende de korte baktijd wordt de pizza een paar keer uit de oven gehaald zodat ‘ie gedraaid kan worden naar het heetste punt in de oven. Het zijn alleen de echte pizzaspecialisten die deze afwerking met de hand prima onder de knie hebben.

Napolitaanse pizza
Bron: Winnie Verswijvel

Luipaardvel

Benieuwd wat je kan verwachten van zo’n authentieke Napolitaanse pizza? Een goeie kwaliteitscheck zit’m in de cornichone, een luchtig gepofte, zachte korst. De bodem van een goeie Napolitaanse pizza kenmerkt zich dan weer door bruine vlekken in een patroon dat doet denken aan het patroon van een luipaardvel.

En qua toppings? Dat gaat van een klassieke Margherita (met San Marzano tomaten, fior di latte en basilicum) tot een pizza bianco met mortadella, burrata, limoen, pistachenoten en olijfolie. We proeven vier verschillende pizza’s en kunnen je garanderen: stuk voor stuk zijn ze next level lekker.

Napolitaanse pizza
Bron: Winnie Verswijvel

Napolitaanse pizza & champagne

Maken we je stiekem jaloers? Tja, dat snappen we. Maar geluk heb je, want tot en met 14 november kun je de creaties van Dario Gueraso proeven in de bar van het Hilton hotel. De Napolitaanse pizza wordt er geserveerd met champagne. De twee gaan namelijk wonderwel samen door een getoaste smaak die zowel in pizza als in champagne te herkennen is.

Het beste advies van de Italiaanse chefs? Kom met een gezelschap vrienden en bestel dan pizza per pizza. Je deelt dan telkens één pizza met elkaar, wat de sociale energie aan tafel bevordert. Door telkens een stukje te eten en dan te wachten, kan je méér proeven, overeet je je minder snel en komt je pizza telkens rechtstreeks uit de oven. De pizza’s moeten toch maar anderhalve minuut bakken, waardoor je nooit écht lang zult moeten wachten. Klinkt als de perfecte avond.

Napolitaanse pizza met champagne
Bron: Winnie Verswijvel

Wil jij ook pizza & bubbles?

Speciale pizza & champagne-variaties worden tot en met 14 november 2019 geserveerd in de Half Moon Cocktail Lounge van het Hilton in Amsterdam (Apollolaan 138). Kosten: vanaf 20 euro per persoon (inclusief een glas Prosecco).

Voor reserveringen kun je mailen of bellen naar [email protected] en 020-7106023. 

Meer over pizza?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.